Bild: Ukrajinci so poskušali likvidirati Putina

Bild: Ukrajinci so poskušali likvidirati Putina

Nemški časnik Bild poroča, da je ukrajinska tajna služba ruskega predsednika Vladimirja Putina poskušala ubiti z brezpilotnim letalom.

Brezpilotno letalo UJ-22 v Ukrajini vzletel v nedeljo popoldne. Gre za najsodobnejše ukrajinsko brezpilotno letalo srednjega dosega z dosegom do 800 kilometrov. Tarča naj bi bil na novo zgrajen industrijski park v bližini Moskve, ki naj bi ga Putin obiskal tisti dan. Preden je brezpilotno letalo prišlo do parka Rudnevo, je strmoglavilo.

“Putin, vse bližje smo ti”

Ukrajinski aktivist Jurij Romanenko, ki naj bi bil tesno povezan s kijevskimi obveščevalnimi službami, je v pismu prevzel odgovornost za napad. 

“Prejšnji teden so naši obveščevalci prejeli informacije o Putinovem potovanju v industrijski park Rudnevo. Skladno s tem je vzletel naš dron kamikaze, ki je šel skozi vso zračno obrambo Ruske federacije in strmoglavil nedaleč od industrijskega parka,” je zapisal, in dodal: “Putin, vsi smo bližje tebi”.

O strmoglavljenju brezpilotnega letala UJ-22 blizu vasi Voroskogo vzhodno od Moskve je poročalo tudi več ruskih medijev. Kraj nesreče je približno 20 kilometrov vzhodno od industrijskega parka Rudnevo.

Ali je Putin res moral v ta park?

Iz posnetka je razvidno, da je bilo v dronu 30 eksplozivnih blokov C4 s skupno težo 17 kilogramov. Eksplozivne naboje M112 uporabljata med drugim ameriška vojska in kanadske oborožene sile.

Putinov dopisnik iz Kremlja Pavel Zarubin je v nedeljo zjutraj povedal, da namerava predsednik obiskati industrijski park v Moskvi. Kdaj točno naj bi do obiska prišlo, ni navedel. Meščani, ki so bili v nedeljo v parku, so objavili fotografije, ki prikazujejo sivo trato pred glavno stavbo, poškropljeno z zeleno barvo. 

Ali je ruski predsednik želel industrijski park obiskati v nedeljo ali šele v ponedeljek ni popolnoma znano. Iz varnostnih razlogov se Putinovi obiski včasih zgodijo dan pred ali po objavi.

Očitno se Putin v parku ni pojavil. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v ponedeljek dejal: “Ruski predsednik Vladimir Putin dela v Kremlju. Vodja države ne načrtuje večjih javnih dogodkov.”

Ukrajinski analitik Sergej Sumleni je za Bild dejal: “Jasno je, da je natančen napad na vodjo ruske države z brezpilotnim letalom kamikaze skoraj nemogoča misija. Toda že dejstvo, da je tak dron dosegel kraj, ki ga namerava obiskati Putin, je klofuta ruskemu diktatorju.”

vir Foto: Twitter (fotografija je simbolna)