Bill Gates investiral v start-up, ki preučuje riganje krav

ByA.K.

25. januarja, 2023 ,
Foto: PexelsFoto: Pexels

Bill Gates je investiral v start-up, ki se ukvarja z riganjem krav

Milijarder Bill Gates je vložil v avstralsko podjetje za podnebno tehnologijo, ki namerava zmanjšati emisije metana pri riganju krav. Metan je za ogljikovim dioksidom (CO2) najpogostejši toplogredni plin. Živina, kot so krave, koze in jeleni, proizvaja metan, ko njihovi želodci razgradijo trda vlakna, kot je trava.

Znanstvene raziskave so pokazale, da bi krmljenje krav z morsko travo lahko znatno zmanjšalo njihove emisije metana. Start-up Rumin8 iz Pertha je zato začel delati na prehranskem dopolnilu, sintetično repliciranem iz rdečih morskih alg, ki ustavi nastajanje plinov.

Nova Zelandija je predlagala obdavčitev toplogrednih plinov, ki jih proizvajajo domače živali

Rumin8 je dejal, da je zbral 12 milijonov dolarjev financiranja, ki ga je vodil Breakthrough Energy Ventures, ki ga je Gates ustanovil leta 2015. Investicijsko podjetje podpirata tudi izvršni direktor Amazona Jeff Bezos in kitajski podjetnik ter soustanovitelj Alibabe Jack Ma.

Nova Zelandija je oktobra lani predlagala obdavčitev toplogrednih plinov, ki jih domače živali proizvajajo z riganjem in uriniranjem. Leta 2019 je metan v ozračju dosegel rekordne ravni, bil je približno dvainpol krat višji od ravni v predindustrijski dobi. Posamezne molekule metana imajo močnejši učinek segrevanja ozračja kot molekule CO2.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Fundacija Gates: Ni prav, da smo ključni financerji svetovnega zdravja

Ni prav, da fundacija Billa in Melinde Gates igra tako pomembno vlogo pri financiranju svetovnega zdravja, vendar se ne bomo ustavili, dokler drugi ne vskočijo, je dejal izvršni direktor fundacije. Gatesova fundacija je bila tarča kritik češ, da je premočna, da na globalno zdravje, vključno s Svetovno zdravstveno organizacijo preveč vpliva, ne da bi prevzela sorazmerno odgovornost… več tukaj.