Milijarder Bill Gates je znova obljubil, da se bo odpovedal bogastvu. Dodal je, da bo sčasoma izpadel s seznama svetovnih bogatašev.

Soustanovitelj Microsofta je napovedal, da bo v človekoljubni sklad, ki ga ima, prispeval 20 milijard dolarjev. Gates je četrti najbogatejši človek na svetu in pravi, da je njegova dolžnost svoja sredstva vrniti družbi.

Da bo svoje bogastvo razdal, se je Gates prvič zavezal leta 2010, a se je od takrat neto vrednost njegovega premoženja več kot podvojila. Po podatkih revije Forbes je Gatesovo premoženje trenutno vredno 118 milijard dolarjev. Po julijski donaciji fundaciji Bill & Melinda Gates, se bo ta vrednost precej znižala. Dobrodelni sklad je Gates leta 2000 ustanovil s svojo bivšo ženo.

Gates je na Twitterju zapisal, da se bo poraba fundacije zaradi nedavnih globalnih kriz, vključno s pandemijo, Ukrajino in podnebno krizo, do l.2026 bistveno povečala, s trenutnih 6 milijard dolarjev na leto.

“Ko gledam v prihodnost, nameravam skoraj vse svoje premoženje dati fundaciji. Premaknil se bom nižje in sčasoma izstopil s seznama najbogatejših ljudi na svetu. Dolžan sem vrniti svoja sredstva družbi na načine, ki bodo najbolj vplivali na zmanjšanje trpljenja in izboljšanje življenj. In upam, da bodo drugi, ki so na položajih velikega bogastva in privilegijev, prav tako stopili v ta trenutek.”

Bill Gates

Fundacija Gates deluje v smeri izkoreninjenja bolezni kot je malarija ter izboljšanja izobraževanja in reševanje slabih sanitarnih razmer. Gatesova fundacija je leta 2020 veljala za drugo največjo dobrodelno fundacijo na svetu. V  lasti ima 49,8 milijarde dolarjev sredstev, podpirajo pa jo tudi drugi bogati dobrotniki, kot je milijarder Warren Buffett.

Čeprav fundacija opravi veliko dobrega dela, pa so nekateri glede etičnosti zasebnega prizadevanja, ki ima tako velik vpliv, izrazili pomisleke. Fundacija je največji zasebni donator Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO), takoj za ZDA. Zaskrbljenost glede tega je postala še večja, ko je nekdanji predsednik Donald Trump zagrozil z ukinitvijo financiranja ZDA.

Gates je bil med leti 1995 in 2010 ter med 2013 do 2017 nosilec Forbesovega naziva najbogatejšega človeka na svetu. S tega mesta ga je leta 2017 zrinill ustanovitelj Amazona Jeff Bezos, 2022 pa je prvo mesto zasedel izvršni direktor Tesle Elon Musk.

Foto: Bill Gates Twitter

By A.K.

Komentar: