Bill Gates: Umetna inteligenca bo dramatično spremenila človeštvo

Milijarder Bill Gates je dejal, da bi denar raje zapravil za cepiva kot za potovanje na Mars, saj meni, da to ni dober način za porabo denarja. “Pravzaprav je precej drago iti na Mars. Lahko kupite cepiva proti ošpicam in rešite življenja za 1000 dolarjev na osebo. In to nas utemelji in nam pove, naj ne gremo na Mars,” je Gates povedal za BBC.

Ustanovitelj SpaceX-a Elon Musk je dejal, da želi kolonizirati Mars. “Vesoljski tekmi” se je medtem pridružil tudi ustanovitelj Amazona Jeff Bezos. SpaceX, raketno potovalno podjetje, ki ga je med drugim ustanovil Musk leta 2002, si je kot končni cilj postavilo pošiljanje poletov s posadko na Mars in kolonizacijo tega planeta.

Ustanovitelj Amazona Bezos vodi letalsko družbo Blue Origin in je leta 2021 opravil kratko potovanje v vesolje. Britanski tajkun Richard Branson je prav tako dosegel rob vesolja s svojim raketoplanom Virgin Galactic.

“Nisem pričakoval, da bom postal tarča teorij zarote o koroni”

Gates, soustanovitelj Microsofta, prav tako verjame, da bo umetna inteligenca precej dramatično spremenila človeštvo: “Pomagala nam bo pri raziskovanju medicinskih in znanstvenih vprašanj. Ne gre le za robote, pomaga tudi pri branju in pisanju. Pravzaprav je prišlo večji napredek kot roboti. Oba nam bosta dala veliko večjo produktivnost.”

Gates je spregovoril tudi o tem, kako presenečen je bil, ko je med pandemijo covida-19 postal tarča teorij zarote. “Tega nisem pričakoval,” je dejal, pri čemer se je skliceval na namigovanja, da je imel dobiček od virusa ali da ga je sprožil sam.

“Med pandemijo je bilo več deset milijonov sporočil, da sem jo namenoma povzročil oziroma da sem tako sledil ljudem. Res je, da se ukvarjam s cepivi, a s cepivi se ukvarjam zato, da rešujem življenja. Ta sporočila so na nek način obrnila Predvidevam, da ljudje iščejo nekaj ‘straha’ iz zakulisja, neko preveč poenostavljeno razlago. Zlo je veliko lažje razumeti kot biologijo,” je Gates povedal za BBC.

Spregovoril je tudi o Epsteinu: “Zdaj sem bolj previden kot prej”

Spregovoril je tudi o tem, da je tako kot mnogi drugi filantropi spoznal spolnega prestopnika in poslovneža Jeffreyja Epsteina: “Zdaj sem zagotovo bolj previden kot prej. Bom malo bolj pozoren. Morda bom spet naredil napako. Živim odprt v svet in ne poskušam biti samotar.”

Gates je bil večino svojega življenja najbogatejša oseba na svetu, ki je namenil več deset milijard dolarjev za človekoljubne namene, ki so se pogosto osredotočali na globalno zdravje, zlasti otrok. Zdaj svoj čas posveča delu na podnebnih spremembah in izkoreninjenju podhranjenosti ter bolezni, kot sta otroška paraliza in malarija.

“Po standardih moje babice sem nor”

Ko so ga vprašali, ali je bil v zasebnem življenju varčen, je Gates dejal: “Nimam velike omare. Ne nosim nakita. Ampak darilne embalaže ne hranim za pozneje. Moja babica nikoli ni zavrgla papirnate vrečke v njenem življenju. Po njenih merilih sem nor.”

Gates se je od žene Melinde ločil maja 2021. Na vprašanje, ali bi rad znova našel ljubezen, je dejal: “Seveda nisem robot.”

Fundacija Gates: Ni prav, da smo ključni financerji svetovnega zdravja

Ni prav, da fundacija Billa in Melinde Gates igra tako pomembno vlogo pri financiranju svetovnega zdravja, vendar se ne bomo ustavili, dokler drugi ne vskočijo, je dejal izvršni direktor fundacije. Gatesova fundacija je bila tarča kritik češ, da je premočna, da na globalno zdravje, vključno s Svetovno zdravstveno organizacijo preveč vpliva, ne da bi prevzela sorazmerno odgovornost… več tukaj.

Foto: Bill Gates Twitter

By A.K.

Komentar: