BioNTech in Pfizer bosta začela s testiranjem univerzalnega cepiva proti koronavirusom. Pfizerjev partner pri razvoju cepiv proti COVID-19 BioNTech je dejal, da bosta podjetji v drugi polovici leta na ljudeh začeli testirati naslednjo generacijo cepiv. Omenjena cepiva naj bi ščitila pred najrazličnejšimi koronavirusi.

Njihovo eksperimentalno delo temelji na cepivih, ki presegajo trenutni pristop. Delo vključuje cepljenje za izboljšanje T-celic. Zasnovano je predvsem za zaščito pred hudo boleznijo. V predstavitvenih spotih, objavljenih na spletnem mestu BioNTecha podjetje trdi, da je njihov cilj zagotoviti trajno zaščito pred boleznijo.

Virus, ki vztrajno mutira v nove in nove različice, ki se cepivom lažje izognejo in tako slabijo človeški imunski spomin, so nujni vzrok iskanja zanesljivejših cepiv. Kot del prizadevanj za nadaljnje delo z nalezljivimi boleznimi, v BioNTechu samostojno delajo na natančnih antibiotikih. Novi ti. natančni antibiotiki ubijajo superbakterije, ki so postale odporne na trenutno razpoložljiva zdravila proti okužbam. BioNTech ni povedal, kdaj bi se preskusi cepiva lahko začeli. Pri razvoju cepiva se je BioNTech oprl na tehnologijo PhagoMed, ki jo je pridobil oktobra lani.

PhagoMed je razvijalec antibiotikov s sedežem na Dunaju. Opravili so raziskave na encimih, ki jih proizvajajo virusi, ki potem ubijajo bakterije, ki se prebijejo skozi bakterijsko celično steno. Okužbe, odporne na zdravila, so v porastu.  Slednje je posledica prekomerne uporabe antibiotikov in uhajanja antibiotikov v okolje pri njihovi proizvodnji.

VIR

Foto: Sven Simon picture alliance