Bitcoin se je včeraj umiril, a je pred tem dosegel novo najnižjo vrednost v 18-ih mesecih. Zamrznitev dvigov kripto banke Celsius Network in možnost močnega dviga obrestnih mer v ZDA, sta ta nestanovitni segment dodatno zamajala.

Bitcoin je padel za 7,3 % na 20.816 dolarja, kar je najnižje od decembra 2020. Nazadnje se je vrednost bitcoina gibala okoli 22.399 dolarjev.

Največja kriptovaluta na svetu je v ponedeljek padla za 15 odstotkov, kar je bil največji dnevni padec po marcu 2020. Bitcoin je letos izgubil približno polovico svoje vrednosti. Samo od petka je njegova vrednost padla za več kot 20 odstotkov. Bitcoin je imel v novembru rekordno vrednost, vreden je bil 69.000 dolarjev. Novembra je sledil je skoraj 70 odstotni padec.

Posledice padca bitcoina bodo najbrž čutila tudi podjetja, ki so izpostavljena trgu kriptovalut. Borza kriptovalut Coinbase Global Inc. je včeraj sporočila, da bo število zaposlenih zmanjšala za 18 odstotkov, kar je pribižno 1100 delovnih mest manj. Ukrep je del prizadevanj za obvladovanje stroškov v nestanovitnih tržnih razmerah.

Ameriško podjetje za programsko opremo MicroStrategy Inc., ki je glavni podpornik bitcoina, je prejšnji mesec dejalo, da bi padec vrednosti bitcoina pod 21.000 dolarjev sprožil povpraševanje po dodatnem kapitalu za posojila. V posojila bi tako lahko vložili več bitcoinov ali sprožili prodajo nekaj svojih deležev. 

MicroStrategy in Coinbase sta v torkovem trgovanju padla za 6,5 ​​odstotka oziroma 5,5 odstotka. Padec vrednosti bitcoina je razburkal tudi ozračje okoli delnic, ki so povezane s kriptovalutami.

Po 10 odstotnem padcu, to je na 1.075 dolarjev, si je nekoliko opomogel tudi ether. Eter je od rekordne vrednosti, ki je bila  pri 4.869 dolarjev dosežena novembra lani, padel za neverjetnih 75 odstotkov.

Vir: Reuters

Foto: Reuters