Bitcoin: Kaj je botrovalo rasti vrednosti?

ByA.K.

29. februarja, 2024
Foto: Freepik

Kaj je botrovalo rasti vrednosti Bitcoina?

V preteklem mesecu, ko je Bitcoin dosegel vrednost blizu 45.000 dolarjev, je Jamie Dimon, izvršni direktor JP Morgan Chase, javno izrazil skepticizem do kriptovalut. Dimon je ljudem svetoval, da naj se jim izognejo in kritično pripomnil, naj prenehajo govoriti o “tem s****”. Vendar se je situacija hitro obrnila, saj so imeli vlagatelji v Bitcoin kmalu razlog za veselje. V zgolj petih dneh je vrednost Bitcoina zrasla za 20 odstotkov, presegla 60.000 dolarjev in se približala svoji rekordni vrednosti 69.000 dolarjev, doseženi novembra 2021.

CNN poroča, da je nenaden porast vrednosti delno posledica odobritve bitcoin skladov, ki se trgujejo na borzi (ETF), s strani ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo. ETF-ji, ki so zasnovani za manjše vlagatelje, omogočajo zbiranje kapitala večjega števila vlagateljev, ki nato pridobijo delež v skladu. Ta sredstva so nato investirana v različna sredstva, kot so delnice. Prednost ETF-jev pred drugimi skladi je, da so regulirani, veljajo za relativno varno obliko naložbe in ponujajo nižje provizije.

Drugi ključni dejavnik

Drugi ključni dejavnik, ki je prispeval k rasti, je bližajoča se “razpolovitev” Bitcoina, dogodek, ki se zgodi približno vsake štiri leta in pomeni, da se nagrada za rudarjenje Bitcoina prepolovi. Ta mehanizem je bil uveden s strani ustvarjalca Bitcoina, znanega pod psevdonimom Satoshi Nakamoto, in sicer kot način za omejevanje inflacije in zagotavljanje, da bo količina Bitcoinov omejena na 21 milijonov kovancev. Čeprav razpolovitev vpliva na zmanjšanje ponudbe novih kovancev, kar lahko teoretično poveča vrednost Bitcoina, CNN opozarja, da lahko na trg vplivajo tudi drugi dejavniki.

Medtem ko je trgovanje z Bitcoinom doživelo porast, je platforma za trgovanje s kriptovalutami Coinbase naletela na tehnične težave, kot je sporočil izvršni direktor Brian Armstrong preko platforme X. Nekateri uporabniki so naleteli na težave pri prikazu stanja na svojih računih in pri izvedbi transakcij. Čeprav je Coinbase sprva poročal o težavah, so kasneje sporočili, da opažajo izboljšave v delovanju platforme, a so še vedno opozorili na možne težave zaradi povečanega prometa. Podrobnosti o teh težavah so ostale nepojasnjene, saj je Coinbase zavrnil komentar za CNN.

[Vir: CNN]; Portal24; Foto: Freepik