Bitcoin za kratek čas dosegel rekord nad 70.000 dolarji

ByMiha Kovač

9. marca, 2024 ,
Foto: Freepik

Bitcoin za kratek čas dosegel rekord nad 70.000 dolarji

Bitcoin je v nestanovitnem petkovem trgovanju za kratek čas dosegel rekordno vrednost, ko je kriptomanija nadaljevala svoj pohod skozi naložbeno skupnost. Vodilna kriptovaluta je prvič presegla prag 70.000 USD, kar je povečalo vlagateljevo zanimanje za nove kripto produkte, ki se trgujejo na ameriškem promptnem trgu, ter pričakovanja o padcu svetovnih obrestnih mer. Bitcoin je dosegel vrh pri 70.105 USD, preden je hitro padel, in je nazadnje trgoval po ceni 68.317,72 USD.

V zadnjih nekaj tednih so se milijarde dolarjev vlile v ETF-je (exchange-traded funds), trg pa je prejel dodatno podporo zaradi napovedi, ki vključujejo nadgradnjo na Ethereumov blockchain platformi in bitcoinov dogodek “halving”, ki zmanjša hitrost kovanja novih bitcoinov. Kljub temu nekateri opozarjajo na špekulativno naravo teh sredstev, saj je bitcoin po doseganju rekordnih vrednosti doživel strm padec za več kot 10 odstotkov pod 60.000 USD.

Antoni Trenchev, soustanovitelj platforme za kripto posojila Nexo, poudarja, da je “navigacija po novih vrhovih znano težka in bitcoin ne popusti ob prvem poskusu”. Opozarja na značilno volatilnost bitcoinovih bikovskih trgov, pričakujoč leto 2024 polno nenadnih in bolečih padcev za 10-20 odstotkov.

Prelomnica

Pomembno prelomnico za industrijo je predstavljala odobritev 11 bitcoin ETF-jev s strani ameriške Komisije za vrednostne papirje in borze konec januarja, kar je končalo 18-mesečno “kripto zimo”, zaznamovano z večjimi stečaji in škandali.

Tudi institucionalni vlagatelji, ki so se v preteklosti izogibali kriptovalutam zaradi njihove nestanovitnosti, začenjajo vlagati dolgoročna sredstva, kar po mnenju analitikov lahko pomaga vzdrževati trenutni vzpon. Neto tokovi v 10 največjih ameriških bitcoin skladov so dosegli 2,2 milijarde dolarjev v tednu, ki se je končal 1. marca, pri čemer je več kot 2 milijardi dolarjev šlo v BlackRockov iShares Bitcoin Trust.

Optimizem glede bitcoina je vplival tudi na druge digitalne valute, še posebej na ether, ki je po tržni vrednosti na drugem mestu za bitcoinom in je od začetka leta narasel za več kot 60 odstotkov. Cena ethra se je zadnjič povišala za 1,62 odstotka na 3939,84 dolarja, medtem ko so se delnice podjetij, povezanih s kriptovalutami, kot so Coinbase, Riot Platforms in Marathon Digital, prav tako povečale.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Freepik