Bizarno: Bosanske specialitete na Prešernovem trgu
V srcu slovenske prestolnice, na zgodovinsko bogatem Prešernovem trgu, kjer obiskovalci občudujejo kip legendarnega pesnika Franceta Prešerna in arhitekturni biser, Plečnikovo Tromostovje, je letos turiste pričakala posebna kulinarična novost. Medtem ko je trg v avgustu zabeležil enoodstotno rast nočitev v primerjavi s prejšnjim letom, je gostinsko podjetje Sedam presenetilo z nepričakovano ponudbo: stojnico z bosanskimi specialitetami.
Dim in značilne vonjave bosanske kulinarike, kot so čevapčiči, ražnjiči in pleskavice, so hitro pritegnili pozornost obiskovalcev. Vendar pa nova ponudba ni navdušila vseh. Medtem ko so se domačini že navadili na sodobne umetniške instalacije na trgu, je bila bosanska stojnica za nekatere korak predaleč.
Na občinskem portalu Pobude meščanov so se pojavile številne pritožbe. “Ne le da tovrstne stojnice ne spadajo v središče mesta, tudi odplake se izlivajo neposredno v Ljubljanico,” je opozoril en izmed razburjenih domačinov. Kritike so se stopnjevale tudi glede nezadostnih higienskih standardov restavracije Saraj, ki upravlja z omenjeno stojnico.
Pritožbe občanov niso bile osamljene. “Vsak dan nastajajo kupi smeti, ki jih komunalna služba odpelje šele zvečer ali naslednji dan. Smrad zažganega mesa in madeži na tleh so nesprejemljivi za naš osrednji trg,” je bila ena od številnih pritožb. Na portalu Pobude meščanov so prejeli kar dvanajst takih pobud.
Na Mestni občini Ljubljana so se odzvali na očitke in zatrdili, da niso zaznali tovrstnega onesnaževanja. Mestni menedžer, Matic Bizjak, je v obrambo raznolike kulinarične ponudbe izjavil: “V Ljubljani, tako kot v drugih evropskih prestolnicah, živimo in delamo ljudje različnih narodnosti in kultur. Raznolika kulinarična ponudba odraža to kulturno pestrost. Mesto ni namenjeno zgolj turistom, ampak predvsem Ljubljančankam in Ljubljančanom. Tudi oni si, poleg domače kulinarike, želijo okušati tuje specialitete.”
Dovoljenje podjetju Sedam velja do 2024
Oddelek za gospodarske dejavnosti in promet Mestne občine Ljubljana (MOL) je v odzivu za Žurnal24 pojasnil, da so podjetju Sedam izdali štiriletno dovoljenje za posebno rabo javne površine na Prešernovem trgu za izvedbo Festivala bosanske kuhinje. Dovoljenje, ki je bilo podeljeno na podlagi razpisa objavljenega 10. julija 2020, bo veljalo do 31. julija 2024.
V obdobju veljavnosti dovoljenja je bilo podjetju Sedam izdanih tudi več dovoljenj za postavitev dodatne gostinske opreme, vključno s stojnicami, za Festival Bosanske kuhinje. To je gostinec Sedam 99, v povezavi s svojo Kavarno Tromostovje, izvedel večkrat, med drugim v času prireditve Noči v stari Ljubljani in Decembra v Ljubljani. Njihov delovni čas je prilagojen gostinskemu obratu, ki je odprt vsak dan od osme ure zjutraj do ene ure po polnoči. Za uporabo javne površine je bila zaračunana občinska taksa v višini 200 evrov na dan prireditve, dodan je bil tudi 22 odstotni DDV.
Ob vprašanju o izbiri tuje kulinarike v srcu turistične sezone v Ljubljani so na mestni občini poudarili svojo dolgoletno podporo kulinaričnim prireditvam. Te prireditve so namenjene predstavitvi tradicionalne slovenske kuhinje, lokalnim pridelovalcem in prehranskim izdelkom.
“Vsak petek, od marca do oktobra, poteka na Pogačarjevem trgu Odprta kuhna s predstavitvijo slovenskih jedi. Turizem Ljubljana organizira kulinarični festival November Gourmet Ljubljana, ki poudarja pomen lokalne kulinarike, kratkih dobavnih verig in razvoj kulinarične identitete mesta,” so pojasnili na MOL-u. Kot dodatek promovirajo tudi Ljubljansko vinsko pot, Slovenski festival vin in kulinarična vodenja po ljubljanski tržnici z naslovom “Dobimo se na plac!”. Poleg tega podpirajo tudi Ljubljanski zajtrk in projekt Okusi Ljubljane.
Foto: Freepik