Bizarno: Na spletni strani Predlagam.si predlagal davek na IQ

ByAna Koren

10. aprila, 2023 ,
Denar [Foto: Pexels]Foto: Pexels

Bizarno: Na spletni strani Predlagam.si predlagal davek na IQ

Slovenec je na spletni strani Predlagam.vladi.si (spletna stran za oddajo predlogov in pobud) predlagal davek na IQ. Na spletni strani Predlagam.vladi.si lahko delite svoje predloge za spremembe, uvedbe ali dopolnitve na različnih straneh. Pred oddajo predloga se morate registrirati in prijaviti, nato pa lahko izrazite, kaj menite, da je nujno potrebno urediti.

Vaš predlog bo najprej deležen razprave, nato pa bo podvržen glasovanju. Če predlog prejme več glasov za kot proti in se glasovanja udeleži več kot 3 odstotki aktivnih registriranih uporabnikov (ki so bili v zadnjih 30 dneh prijavljeni v sistemu), bo predlog poslan v obravnavo pristojnega ministrstva ali vladne službe. Odgovor na predlog mora biti objavljen najkasneje v 30 dneh po posredovanju pristojnega organa.

Na spletni strani se najbolj pojavljajo predlogi in pobude glede denarja in davkov. Večina predlogov pa ne zagovarja ukinitve davkov, temveč uvedbo novih. Zbrali smo nekaj najbolj nenavadnih predlogov za nove davke. Preberite in se čudite.

Če imate sami še kakšen predlog zdravila, se obrnite na zgoraj navedeno stran.

Nenavadni predlogi: 

Davek za lastnike psov

“Za vse lastnike psov se uvede letna dajatev. Moj predlog je pavšalno 5.000 evrov na psa. Psi kakajo in lulajo prosto v naravi in naseljih. Redki so lastniki, ki iztrebke počistijo za njimi, sploh v naravi. Da v hribih ne govorim. Še nobenega lastnika psa v hribih nisem videl, da bi za svojim ljubljenčkom počistil. Zakaj se moramo vsi prilagajati lastnikom psov, njihovemu terorju nad nami? Če hočeš imeti psa, plačaj takso, tako kot jo plačamo vsi lastniki avtomobilov.”

Davek na zvonjenje v cerkvah

“Zvonjenje s cerkva je imelo v preteklosti svoj namen (opozarjanje na čas/uro). Današnja družba se je toliko spremenila, da je zvonjenje postalo nekaj, kar nima več jasnega namena, zato ni več v javnem interesu. Glede na to, da je za nekatere katolike zvonjenje še vedno pomembno, naj ministrstvo za okolje in prostor predpiše davek na zvonjenje. Brezplačno naj bo dovoljeno zvonjenje za božič in veliko noč. Zneski tega davka naj se porabijo za nujno obnovo neposredne okolice propadajočih slovenskih bolnišnic. Tako bo na neki način zagotovljeno povračilo ljudem (npr. vernikom drugih veroizpovedi), ki jim zvonjenje nikakor ni pomembno ali jih celo moti.

V 21. stoletju je treba omogočiti, da pravice enih ne posegajo v pravice drugih oz. če že, naj se jim določi primerno nadomestilo za poseg v njihove pravice. Rok za odgovor je bil 25. 2., vendar ga še niso objavili.”

Davek na samskost

“Predlagam davek na samskost. Tisti, ki nimajo otrok, naj plačajo višji davek. Opravičljivi so le zdravstveni razlogi, da oseba nima otrok. To imajo tudi druge države. 

Davek na preveč otrok

“Predlagam, da se v Republiki Sloveniji za vsakega otroka, ki se zakonskemu ali zunajzakonskemu paru rodi po četrtem, uvede dodatni svarilno-preprečevalni davek. Na svetu je namreč preveč ljudi, kot jih naša Zemlja lahko vzdržuje, zato je tudi toliko gorja in lačnih otrok. Čeprav nas je Slovencev v naši deželi morda malo, še ne pomeni, da je dvig natalitete prava stvar za povečanje števila prebivalstva. Morali bi malo pogledati, koliko je ubogih brezdomih sirot po svetu in spodbujati k posvojitvam, saj bi se s tem zahodnemu svetu pokazali kot zelo dobrosrčna dežela, hkrati pa bi s tem pripomogli tudi k izboljšanju biološke kompetentnosti populacije in izboljšavi genov, ki bo naši državi zagotovila boljše zdravje.”

Davek na IQ

“Država naj uvede nov davek, ki naj se imenuje davek na IQ. Kdor ima visok IQ je pameten in ima več možnost veliko zaslužiti na trgu. Mi z nizkim pa se moramo zelo potruditi za neprimerno nižje prihodke. Zato predlagam, da je ta davek progresiven. Višji kot ima državljan IQ, več tega davka plača. Merjenje IQ naj postane obveznost vsakega državljana. “

Nobeden izmed zgoraj naštetih predlogov ni bil izglasovan za pošiljanje pristojnemu organu. Odgovorov na predloge s strani ministrstev ali drugih uradov zato ni.

vir Foto: Pexels