Bled: Ministrstvo za kulturo želi 18 odstotkov od vstopnic

Foto: Freepik

Bled: Ministrstvo za kulturo želi 18 odstotkov prihodkov od vstopnic

Na blejski občini so zaradi novega osnutka aneksa k pogodbi o upravljanju Blejskega gradu, ki ga je poslalo ministrstvo za kulturo precej razburjeni. Osnutek namreč predvideva, da bo občina izgubila 18 odstotkov prihodkov od vstopnic, kar predstavlja okoli milijon evrov letno, namenjenih za investicije in projekte na Blejskem gradu, poroča 24ur.

Lea Ferjan, direktorica Zavoda za kulturo Bled, izraža zaskrbljenost: “Država si zdaj želi 18 odstotkov, to pomeni tam nekje za projecirano na lansko leto dodaten milijon odhodkov, ki jih ne bi imeli za investicije in pa projekte v Blejski grad.” Ta izguba sredstev bi močno omejila finančne zmožnosti občine za vzdrževanje in obnovo gradove okolice.

Anton Mežan, župan Bleda, opozarja na dolgoročne posledice: “Ne gre se za to, kaj bo osnutek prinesel, ampak kaj bo odnesel. In če pogledamo Blejski grad, potem bi po tem aneksu lahko tudi tisti mali del denarja, ki bi lahko ostal na Bledu, lahko vlagali samo v to, kar je znotraj grajskega obzidja.”

Netransparentno mešanje prihodkov in odhodkov

Vendar na ministrstvu trdijo, da trenutna pogodba omogoča netransparentno mešanje prihodkov in odhodkov državnega in občinskega premoženja ter občinskih projektov, kar želijo s spremenjenim aneksom preprečiti. Matevž Čelik Vidmar, sekretar na ministrstvu za kulturo, pojasnjuje: “Ker na podlagi veljavne pogodbe na Bledu lahko z najemninami in drugimi prihodki razpolagajo neodvisno, in to je v preteklosti vključevalo tudi porabo teh sredstev za objekte, ki niso bili v lasti države.”

Župan Mežan izpostavlja še dodatne obremenitve, ki jih občina ne zmore pokrivati sama, kot so urejanje poti in alpinistični posegi, ki stanejo občino letno okoli 100.000 evrov. “Vključno z vzdrževanjem vseh poti, ki so peščene ravno zaradi Zavoda za zaščito kulture dediščine, ki spada pod ministrstvo za kulturo, so to stroški v višini 100.000 evrov letno,” dodaja Mežan.

Čelik Vidmar vztraja, da je namen aneksa odpraviti nepravilnosti po štirih zakonih: “Ampak naša dolžnost, kot dolžnost dobrega gospodarja, je, da se to stanje uredi, da se s prihodki na Blejskem gradu ravna transparentno in da se ravna z njimi zakonito.” V prihodnjih dneh se bodo predstavniki ministrstva in občine sestali, da bi poiskali skupni jezik in rešitev za nastalo situacijo.

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: Freepik