Blejski župan za strožji plovbni režim zaradi varnosti

Blejski župan Anton Mežan je že julija letos opozoril na potrebo po spremembah plovbnega režima na Blejskem jezeru, še posebej po reševalnih akcijah, ki so bile izvedene za plavalce in suparje. Letošnja poletna sezona je bila polna izzivov, kar je le še utrdilo Mežanovo prepričanje o nujnosti sprememb. Župan je za N1 izpostavil, da je na jezeru preveliko število kajakov, gumenjakov in supov, še posebej v bližini Blejskega otoka. Dodatno so se na jezeru pojavile tudi električne deske, ki z hitrostjo 50 km/h “švigajo med kopalci”.

Spreminjanje plovbnega režima na jezeru ni novost; nazadnje so ga na občini spreminjali leta 2016, vendar takrat število plovil na jezeru ni predstavljalo takšnega problema. Mežanova vizija predvideva spremenjen odlok, ki bi omogočal pristanek samo pletnarjem, lesenim čolnom, ki so izposojeni na Bledu, in plovilom, ki oskrbujejo otok. “Preprosto ne moremo dovoliti toliko plovil okoli kulturnega spomenika državnega pomena,” je poudaril župan.

Časovnica priprave novega odloka še ni znana, saj je občina trenutno zaposlena s pripravo proračuna za leta 2024 in 2025 ter rebalansom proračuna za leto 2023. Kljub temu je Mežan odločen, da je treba uvesti red, da se prepreči nadaljnji kaos na jezeru.

Poleg tega se na Bledu načrtuje tudi obnova pomolov in sanacija brežine na kopališču Mala Zaka. Projekt “Popolni zavesljaj” je občini prinesel 350.000 evrov sredstev iz državnega razpisa. Obnova, ki vključuje tudi ureditev javnih sanitarij in perišč za plovila, naj bi bila zaključena do konca maja 2024.

Nedavne spremembe so prinesle tudi ureditev parka ob jezeru z začasno ograditvijo zelenic, da se prepreči nadaljnje uničevanje obale. Kritike s strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije niso spremenile Mežanovega stališča. “Odločiti se moramo, ali dopustiti kaos ali pa uvesti zaščitne ukrepe in nadzor,” je zaključil Mežan.

vir Foto: Pexels (Robert Hrovat)

Portal24