Blinken bo Peking posvaril glede podpore Rusiji 

ByAna Koren

21. aprila, 2024 , , , ,
Antony Blinken [Foto: Wikimedia/Evropska komisija]

Blinken bo Peking posvaril glede podpore Rusiji 

Ameriški državni sekretar Antony Blinken bo med prihajajočim obiskom v Pekingu jasno izrazil nasprotovanje ZDA in njenih zaveznikov kitajski podpori ruski vojni proti Ukrajini, poroča Bloomberg. Opozorilo, ki ga bo Blinken podal na potovanju med 24. in 26. aprilom, se osredotoča na potrebo po jasnih stališčih glede evropske varnosti.

V obdobju vojne je Kitajska ohranila tesne gospodarske vezi z Rusijo, kar je ključno prispevalo k vzdrževanju ruskega gospodarstva in vojaške industrije. ZDA so Peking večkrat opozorile na posledice zagotavljanja smrtonosne vojaške pomoči Moskvi ter pozvale Kitajsko k uporabi svojega vpliva za pomoč pri končanju vojne.

Blinken je izpostavil, da je Kitajska pomembno prispevala k ruski vojaško-industrijski zmogljivosti in poudaril, da ne more ohranjati dobrih odnosov z Zahodom, medtem ko podpira ruska vojna prizadevanja. “Kitajska ne more imeti obojega. Tega si ne more privoščiti,” je dejal Blinken na novinarski konferenci 19. aprila.

Janet Yellen, ameriška ministrica za finance, je prav tako opozorila na “pomembne posledice” v primeru podpore kitajskih podjetij Rusiji. S strani Kitajske pa prihajajo zagotovila, da njihovo zavezništvo z Rusijo predstavlja normalno sodelovanje in da niso podpirali nobene strani v vojni z orožjem. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva, Mao Ning, je trditve Zahoda o nenormalnem partnerstvu med Pekingom in Moskvo zavrnil kot neutemeljene.

Blinkenov obisk bo ključen za razjasnitev stališč in morebitne strategije ZDA glede kitajske podpore Rusiji ter njihovih posledic za globalno varnost in stabilnost.

[Vir: Kyiv Independent]; Portal24; Foto: Wikimedia/Evropska komisija