Blinken poziva Hamas, naj sprejme izraelsko ponudbo o prekinitvi ognja

Gaza, beg civilistov [Foto: Zajem zaslona]

Blinken poziva Hamas, naj sprejme izraelsko ponudbo o prekinitvi ognja

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je Hamas pozval, naj sprejme, kar je opisal kot “izjemno radodaren” predlog Izraela za prekinitev ognja. Poziv prihaja v kritičnem trenutku, z grožnjo izraelske kopenske invazije na Rafah, o čemer je Blinken govoril med svojim nagovorom na Svetovnem gospodarskem forumu v Savdski Arabiji.

Konflikt se približuje sedmemu mesecu, so se mednarodna prizadevanja za posredovanje pri prekinitvi ognja okrepila. Zadnji krog pogovorov v Kairu, na katerega so prišli različni mednarodni akterji, velja za zadnjo priložnost, da se izognejo nadaljnji eskalaciji. Blinken je poudaril nujnost, rekoč: “Pred Hamasom je predlog, ki je izjemno radodaren s strani Izraela. Morajo se odločiti, in morajo se odločiti hitro… Upam, da se bodo pravilno odločili in da bomo lahko bistveno spremenili dinamiko.”

Več kot polovica prebivalstva Gaze, in sicer 2,3 milijona ljudi je razseljenih, večina je v mestu Rafah kjer iščejo zatočišče pred širšim konfliktom. Humanitarna kriza je deležna ostrih mednarodnih kritik, ki so zaradi hudih posledic njegovih vojaških dejanj zlasti usmerjene proti Izraelu. Konflikt je že povzročil znatne žrtve, z približno 34.000 ubitimi Palestinci v izraelskih povračilnih udarih in uničenjem velikega dela infrastrukture Gaze, zaradi česar so civilisti obupani za osnovne potrebščine, kot so zdravstvena oskrba, hrana in voda.

Podrobnosti predloga za prekinitev ognja

Podrobnosti, ki prihajajo iz razprav, kažejo, da predlagana prekinitev ognja vključuje velike koncesije s strani Izraela, ki jih poganja domači pritisk glede usode talcev in mednarodni odzivi zaradi humanitarne situacije. Predlog domnevno dovoljuje izpustitev 33 izraelskih talcev v zameno za Palestince, pridržane v izraelskih zaporih, s poznejšo fazo, ki je namenjena vzpostavitvi “obdobja trajnega miru”. To vključuje razprave o vrnitvi Palestincev na njihove domove v severni polovici Gaze in umiku sil iz vojaškega koridorja, ki trenutno deli ozemlje.

Britanski zunanji minister David Cameron, ki je prav tako spregovoril na Svetovnem gospodarskem forumu, je poudaril nujnost sprejetja prekinitve ognja, predlagajoč “trajno 40-dnevno premirje”. Medtem je egiptovski zunanji minister Sameh Shoukry izrazil optimizem glede napredka pogovorov, z upanjem, da predlog “upošteva perspektive obeh strani, poskuša pridobiti zmernost z obeh strani, in čakamo na končno odločitev.”

Hamas je nakazal, da z najnovejšim načrtom za premirje, ki ostaja v veliki meri skladen z ureditvami, začrtanimi v prejšnjih neuspešnih krogih pogajanj, nima “večjih težav”. Visoki uradnik Hamasa je navedel, da bo skupina svoj odgovor sporočila nazaj v Kairu po posvetovanjih.

Državni sekretar Blinken, ki je regijo od izbruha konflikta obiskal že sedmič, je napovedal naslednji obisk v Izraelu za nadaljnje razprave o pogajanjih. Njegova diplomatska prizadevanja poudarjajo resnost situacije in široko željo po mirni rešitvi konflikta, ki je opustošil regijo in pritegnil globalno pozornost.

[Vir: The Guardian]; Portal24; Foto: zajem zaslona