Blinken v Washingtonu: F-16 so na poti v Ukrajino

ByAna Koren

10. julija, 2024 , , , ,
Antony Blinken [Foto: Wikimedia/Evropska komisija]

Blinken v Washingtonu: F-16 so na poti v Ukrajino

V Washingtonu poteka drugi dan tridnevnega vrha Nata, ki obeležuje 75. obletnico ustanovitve tega pomembnega vojaškega zavezništva. Ključne teme vrha vključujejo pomoč Ukrajini, strategije odvračanja in obrambe ter krepitev partnerstev med članicami.

Med včerajšnjim govorom je ameriški predsednik Joe Biden obljubil, da bo Ukrajini dostavil pet novih strateških sistemov zračne obrambe. Ta poteza je del širših prizadevanj za okrepitev obrambnih sposobnosti Ukrajine, ki se sooča z nenehnimi grožnjami s strani Rusije.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je potrdil, da so ameriška bojna letala F-16 na poti v Ukrajino. Povedal je, da pričakuje, da bodo napredna bojna letala branila ukrajinsko nebo že to poletje. Ta poteza je del širših prizadevanj za krepitev ukrajinske obrambe in odvračanje ruskih napadov.

Stoltenberg: To bo zgodovinski vrh Nata

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je vrh označil za zgodovinskega in napovedal sprejemanje pomembnih odločitev za prihodnost. “Kar zadeva Ukrajino, pričakujem, da se bodo zaveznice dogovorile o pomembnem svežnju,” je dejal Stoltenberg. Paket naj bi vključeval Natovo zagotavljanje varnostne pomoči in usposabljanja, dolgoročno zavezo k nadaljnji podpori, nove napovedi takojšnje podpore, vključno z zračno obrambo, nove dvostranske varnostne sporazume ter krepitev dela na področju interoperabilnosti.

Poveljnik poljske vojske: Pripraviti se moramo na obsežno vojno

General Wieslaw Kukula, načelnik generalštaba poljskih oboroženih sil, je poudaril potrebo po pripravah na spopad velikega obsega. Napovedal je, da se bo število vojakov na vzhodni meji države do avgusta povečalo s 6000 na 8000. “Danes moramo svoje sile pripraviti na spopad polnega obsega, ne na spopad asimetričnega tipa,” je dejal general Kukula. Poljska je maja objavila podrobnosti o “Vzhodnem ščitu”, programu vrednem 2,5 milijarde dolarjev, namenjenem krepitvi obrambe ob meji z Belorusijo in Rusijo.

Stoltenberg: Prezgodaj je reči, kdaj bo Ukrajina postala članica Nata

Jens Stoltenberg je na vrhu dejal, da je prezgodaj govoriti, kdaj bo Ukrajina postala članica Nata. Poudaril je, da Rusija trenutno ne predstavlja vojaške grožnje zaveznicam v Natu, saj se ukvarja z Ukrajino. Vrh bo vodil do pomembnega paketa pomoči za Ukrajino, ki bo vključeval podporo na njeni poti do polne evroatlantske integracije, vključno s članstvom v Natu.

Danes je pričakovati tudi izjave voditeljev držav in vlad drugih članic Nata ter odhajajočega generalnega sekretarja Stoltenberga. Vrh se bo zaključil s sprejetjem strateških odločitev, ki bodo oblikovale prihodnost zavezništva in njegovih članic.

[Vir: IndexHr]; Portal24; Foto: Wikimedia/Evropska komisija