Blitva – od semena do kosila

ByAna Koren

26. aprila, 2023 ,

Blitva – od semena do kosila

Blitva je listnata zelenjava, ki jo pogosto uživa v mediteranski kuhinji. Ima dolge, temno zelene liste in belo steblo ter izvira iz družine rdečega repe.

Blitva se običajno goji iz semena, ki jih lahko kupite v specializiranih trgovinah ali vrtnih centrih. Začnite z izbranim sončnim mestom, kjer je vsaj 6 ur sonca na dan. Blitva raje raste v vlažni zemlji, ki je dobro odcedna, zato je priporočljivo, da zemljo pred sajenjem obogatite z organsko snovjo, kot je kompost ali gnoj.

Semena blitve sejte neposredno v tla spomladi ali jeseni, ko se temperatura zemlje dvigne nad 10 stopinj Celzija. Semena posujte na globino 1 cm in jih razporedite približno 10-15 cm narazen, da bodo rastline imele dovolj prostora za rast. Semena skalijo v 1-2 tednih in pojavili se bodo prvi poganjki.

Ko se rastline začnejo razvijati, jih lahko redčite tako, da odstranite najmanjše in najšibkejše sadike, tako da ostanejo na razdalji približno 25-30 cm narazen. Redno zalivajte in hranite rastline z gnojilom, da spodbudite zdravo rast in bogat pridelek.

Kako porabiti pridelek?

Blitva je zelo vsestranska zelenjava in jo lahko uporabite na različne načine v kulinariki, da vam bo lažje smo nanizali nekaj idej:

Na žaru: Blitvo narežite na manjše kose, jo pokapajte z oljčnim oljem, posolite in popoprajte ter jo pecite na žaru 5-10 minut. Postrezite kot prilogo k mesu ali ribam.

Solata: Narezano svežo blitvo zmešajte s kuhano kvinojo ali drugimi žiti ter dodajte narezane kumare, papriko, čebulo in zelišča po želji. Začinite z limoninim sokom in oljčnim oljem.

Juha: Nasekljano blitvo dodajte k zeleni juhi ali juhi iz paradižnika. Juho lahko zgostite s krompirjem ali stročnico in jo začinite s česnom, peteršiljem in drugimi začimbami.

Ocvrta: Narezano blitvo prelijte z razžvrkljanim jajcem in moko, ter jo ocvrite v olju. Postrezite kot prilogo ali glavno jed z omako iz jogurta ali limoninega soka.

S testeninami: Blitvo lahko dodate k testeninam ali rižu skupaj z drugo zelenjavo, kot so paprika, korenje in grah. Začinite s pestom ali parmezanom.

Foto: Pexels