Bloomberg: EU bo maja odobrila ukrajinski reformni načrt

ByAna Koren

12. aprila, 2024 , , , ,
Foto: Pixabay

Bloomberg: EU bo maja odobrila ukrajinski reformni načrt in tako sprostila milijardno pomoč

Po poročanju Bloomberga naj bi EU maja odobrila načrt reform Ukrajine, s čimer bi pozno pomladi sprostila dodatnih 1,9 milijarde evrov (2,04 milijarde dolarjev) finančne pomoči. Korak sledi februarski zavezi EU, ko je bila potrjena štiriletna finančna podpora, ki Ukrajini zagotavlja skupaj 50 milijard evrov (54 milijard dolarjev) do leta 2027.

Finančni paket, namenjen Ukrajini, obsega obdobje od leta 2024 do 2027, pri čemer bo 33 milijard evrov (35,8 milijarde dolarjev) dodeljenih kot posojila, preostalih 17 milijard evrov (18,5 milijarde dolarjev) pa kot nepovratna sredstva. Ukrajinski uradniki so predstavili predloge reform in strategij, ki naj bi omogočile sprostitev znatnega dela teh sredstev.

Med ključnimi reformami, ki jih je Ukrajina dogovorila z EU, so sprejetje nove strategije za upravljanje javnega dolga, pregled državnih izdatkov in okrepitev Specializiranega protikorupcijskega tožilstva z dodatnimi zaposlitvami. Te reforme so ključne za dolgoročno stabilnost in gospodarski napredek države.

Ukrajina je do zdaj že prejela začetno izplačilo, in sicer v višini 4,5 milijarde evrov (4,8 milijarde dolarjev), kar predstavlja prvo tranšo v skladu z dogovorom. Finančni ministri EU bodo nadaljnje korake in podrobnosti načrta razpravljali na srečanju, ki bo ta petek potekalo v Luksemburgu.

Ukrajinski finančni minister Serhij Marčenko je izrazil zahvalo partnerjem iz EU: “Hvaležen sem partnerjem iz EU za pomembno odločitev o podpori Ukrajini,” kar odraža pozitivni odziv Ukrajine na mednarodno podporo v teh težavnih časih.

[Vir: Kyiv Independent]; Portal24; Foto: Pixabay