Bo Češka legalizirala istospolne poroke? Istospolni pari lahko trenutno na Češkem sklenejo civilno partnerstvo, a je pravic manj kot pri poroki heteroseksualnega para. To bi se lahko kmalu spremenilo. V poslansko zbornico je bil 7. junija vložen medstrankarski predlog za spremembo civilnega zakonika države. Z novim zakonom bi poroko dovolili tudi istospolnim parom in jim s tem zagotovili enake zakonske pravice kot heteroseksualnim parom.

To bi odpravilo registrirana partnerstva, ki so zakonita od leta 2006. Češka republika bi tako postala prva država iz nekdanjega vzhodnega bloka, ki bi legalizirala istospolne poroke. Zakon ima med češkim prebivalstvom in štirimi od šestih političnih strank, ki sedijo v poslanski zbornici, široko podporo. Kdaj bodo o predlogu razpravljali, še ni jasno. 

Predsednik Miloš Zeman je 8. junija dejal, da bo, če bo parlament zakon sprejel, nanj vložil veto. Zeman je znan po svojih kontroverznih komentarjih o skupnosti LGBT, sprejetja zakona, če bo užival močno parlamentarno podporo, pa ne bo mogel preprečiti.

Predlog bi spremenil civilni zakonik. Istospolnim parom bi dal pravico, da se poročijo in uživajo enake pravice kot heteroseksualna partnerstva. Nedavno predlagane spremembe bi zagotovile dodatne pravice, vključno z ustvarjanjem skupnega premoženja, dedovanjem pokojnine njihovih partnerjev in dostopom do alternativne družinske oskrbe.

Vir: Euronews

Foto:  Shutterstock