Bo Elon Musk prejel rekordni plačilni paket? Svetovalci so proti

ByMiha Kovač

26. maja, 2024 ,
Elon Musk (Altreju) [Foto: Zajem zaslona]

Bo Elon Musk prejel rekordni plačilni paket? Svetovalci so proti

Svetovalno podjetje Proxy Glass Lewis je delničarje Tesle v soboto pozvalo, naj zavrnejo 56 milijard dolarjev vreden plačilni paket za glavnega izvršnega direktorja Elona Muska. Če bi bil ta paket sprejet, bi to bil največji plačilni paket za izvršnega direktorja v korporativni Ameriki.

Poročilo navaja, da je dogovor o plačilu prevelik, saj ima učinek zmanjšanja vrednosti pri izvajanju in koncentracijo lastništva. Prav tako poudarja Muskov “nabor izjemno zamudnih projektov”, vključno z njegovim odmevnim nakupom Twitterja, sedaj znanega kot X.

Plačilni paket je predlagal Teslin upravni odbor, ki je bil večkrat kritiziran zaradi tesnih vezi z milijarderjem. Paket ne vključuje plače ali denarnih bonusov, ampak določa nagrade na podlagi tržne vrednosti Tesle, ki se je od leta 2018 dvignila na 650 milijard dolarjev. Trenutno je podjetje ocenjeno na približno 571,6 milijarde dolarjev.

Januarja je sodnica Kathaleen McCormick z okrožnega sodišča v Delawareu razveljavila prvotni plačilni paket. Musk je nato skušal Teslino sedež iz Delawareja preseliti v Teksas. Glass Lewis je prav tako kritiziral to predlagano selitev, saj delničarjem ponuja “negotove koristi in dodatno tveganje”.

Tesla je delničarje pozvala, naj ponovno potrdijo svojo odobritev odškodnine. Predsednica Teslinega upravnega odbora Robyn Denholm je v intervjuju za Financial Times povedala, da si Musk zasluži plačilni paket, ker je podjetje doseglo ambiciozne cilje glede prihodkov in cene delnic.

Musk je leta 2008 postal izvršni direktor Tesle. V zadnjih letih je podjetje popeljal od 2,2 milijarde dolarjev izgube v letu 2018 do 15 milijard dolarjev dobička. Proizvodnja vozil se je povečala sedemkrat.

Proxy Glass Lewis je delničarjem priporočil še, naj glasujejo proti ponovni izvolitvi člana uprave Kimbala Muska, Muskovim bratom, medtem ko je bila priporočena ponovna izvolitev nekdanjega izvršnega direktorja 21st Century Fox, Jamesa Murdocha.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Zajem zaslona