Bo EU lahko uvedla prepoved avtomobilov z notranjim izgorevanjem?

ByAna Koren

3. marca, 2023 , , ,
Avtomobili [Foto: Pexels]

Bo EU lahko uvedla prepoved avtomobilov z notranjim izgorevanjem?

Italija in Nemčija sta tik pred tem, da preprečita uvedbo prepovedi prodaje novih avtomobilov z motorji z notranjim izgorevanjem od leta 2035. Nemčija zahteva izjemo, in sicer vozila, ki uporabljajo podnebno nevtralna sintetična goriva. 

Proti temu načrtu, ki Evropsko komisijo postavlja v neugoden položaj, sta se pred tem že izrekli Madžarska in Poljska. Čeprav so članice EU načrt že podprle in ga je potrdil tudi Evropski parlament, so očitno velika nesoglasja.

Načrt bi moral Evropski svet podpisati naslednji teden. Nemčija, katere močna avtomobilska industrija pomembno prispeva k nacionalnemu gospodarstvu, je medtem sporočila, da načrta ne more odobriti, če Evropska komisija ne bo popustila pri sintetičnih gorivih.

”Potrebujemo e-goriva, ker ni druge možnosti, če želimo upravljati svojo floto na podnebno nevtralen način,” je za ARD povedal nemški minister za promet Volker Wissing. Pojasnil je: ”Vse tehnološke možnosti moramo imeti odprte in jih tudi uporabiti. Ne razumem tega boja proti avtomobilom in zakaj ljudje želijo prepovedati nekatere tehnologije.”

Glasovanje je bilo prvotno predvideno za torek, a je bilo zdaj prestavljeno na petek, piše Automotive News Europe. Da ne bosta glasovali za prepoved sta doslej napovedali dve državi in sicer Italija in Nemčija. Oblasti EU upajo, da bodo Nemčijo prepričali, da bo glasovala za uredbo, zlasti če bo dobila trdna zagotovila, da bodo podnebno nevtralna sintetična goriva izvzeta.  

Nemška avtomobilska industrija zaposluje 800.000 ljudi in predstavlja približno 5 odstotkov nemškega gospodarstva. Tudi v drugih državah ni nič drugače. Stellantis je na primer v Italiji že razdelil 2000 odpustov, Fiat pa je v zadnjih treh letih izgubil 7000 delovnih mest. Ford je napovedal 11-odstotno zmanjšanje števila zaposlenih v Evropi, pri čemer je večina odpuščanj prizadela Nemčijo in Veliko Britanijo. 

Foto: Pexels