Bo občina Velenje zaradi visokih položnic uskladila toplotni dodatek?

Po šoku zaradi visokih položnic za ogrevanje, ki so jih prejšnji teden prejeli prebivalci Velenja, je občina sklenila, da bo pomagala občanom. Prihodnji teden se bodo sestali s člani občinskega sveta in političnimi strankami, da bi uskladili višino toplotnega dodatka in s tem olajšali breme plačevanja ogrevalnih računov.

Župan Velenja, Peter Dermol, je danes razkril načrte občine, ki vključujejo uskladitev višine toplotnega dodatka. Dodatek, ki je lani znašal 30 evrov na položnico, bo veljal retroaktivno od 1. januarja letos. Ta poteza je del prizadevanj občine za zmanjšanje finančne obremenitve občanov in boljše ravnanje z višjimi stroški ogrevanja.

Analiza porabe toplotne energije v posameznih stanovanjih je razkrila veliko nesorazmerje, ki je posledica tako lege stanovanj kot tudi ogrevalnih navad sosedov. Dermol je poudaril, da se bo občina aktivno vključila v nadzor nad obračunom porabe toplotne energije ter individualno obravnavala stanovanjske lastnike, pri katerih bodo ugotovili visoka odstopanja pri porabi toplote.

V prizadevanjih za energetsko sanacijo stanovanjskih blokov bo občina sodelovala z Evropsko investicijsko banko. Trenutno je samo 30 odstotkov od skupno 195 večstanovanjskih blokov energetsko saniranih, kar kaže na potrebo po večjem vlaganju v energetsko učinkovitost.

Nadpovprečna poraba toplote

Velenje se že dalj časa bori z nadpovprečno porabo toplote, vendar so se zaradi nižjih cen ogrevanja v preteklosti temu manj posvečali. Tokratni ukrepi občine so odgovor na razburjenje občanov, ki so se pritoževali zaradi visokih stroškov ogrevanja na položnicah velenjske komunale. Ljudska iniciativa Velenje je napovedala protest za nižje cene komunalnih storitev, ki bo potekal v sredo pod geslom “Spust cene, al pa stolček”.

Iz iniciative zahtevajo preklic vseh januarskih položnic za ogrevanje, začasno ustavitev izdajanja novih položnic, dokler se ne najde rešitev za 50-odstotno znižanje cen toplotne energije, obračun toplotne energije brez posredniških podjetij in dodatnih stroškov po sistemu en račun – ena pravna oseba, ter zmanjšanje priključne moči za 30 odstotkov vsem stanovanjskim stavbam. Prav tako zahtevajo takojšnje znižanje cene toplotne energije na raven pred enim letom s strani Termoelektrarne Šoštanj (Teš), javno objavo količine in cene toplotne energije, prodane Komunalnemu podjetju Velenje v letu 2023 ter mesečno posodabljanje teh podatkov.

Ljudska iniciativa Velenje določa roke za izpolnitev zahtev – nekatere do konca tega meseca, preostale pa do konca februarja letos. V primeru neizpolnitve obljubljenih ukrepov napovedujejo nadaljnje proteste. Več zahtev bodo predstavili na ponedeljkovi novinarski konferenci.

vir; Foto: Freepik; Portal24