Bo Poljska branila zračnega prostora nad obmejnimi območji Ukrajine?

Vojaško letalo [Foto: Pexels]

Bo Poljska branila zračnega prostora nad obmejnimi območji Ukrajine?

Podpredsednica ukrajinskega vrhovnega sveta, Olena Kondratyuk, je na srečanju s predsednico poljskega senata, Małgorzato Kidawa-Błońsko, in predsednico litovskega parlamenta, Viktorijo Čmilytė-Nielsen, izpostavila možnost uporabe poljske zračne obrambe za zaščito zračnega prostora nad obmejnimi območji Ukrajine.

Srečanje, ki je potekalo v Vilni, je bilo priložnost za praznovanje dveh litovskih praznikov – dneva državnosti in dneva pesmi. Kondratyuk je na svojem Facebook profilu poudarila pomen ukrepanja zaveznikov, če NATO med vojno ni pripravljen sprejeti Ukrajine med svoje vrste.

“Če NATO ni pripravljen sprejeti Ukrajine med vojno, moramo zahtevati, da zavezniki zagotovijo zadostne ukrepe za zaustavitev in premagovanje sovražnika,” je zapisala.

Kondratyuk je Kidawa-Błońsko pozvala, naj Varšava razmisli o uporabi poljske zračne obrambe za zaščito ukrajinskega zračnega prostora ob meji s Poljsko. Čmilytė-Nielsen je izrazila podporo tej pobudi in napovedala, da bo to temo izpostavila na ponedeljkovem srečanju predsednikov parlamentov držav Nata, ki bo potekalo pred vrhom Nata v Washingtonu.

Obe sta izkazali podporo članstvu Ukrajine v Natu in Evropski uniji. Kondratyukova je izrazila zadovoljstvo nad njuno podporo in zagovorništvom te ideje.

Medtem ko se pristop Ukrajine k Natu pred koncem vojne zdi malo verjeten, kar je večkrat poudaril generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, je ta ob obisku v Kijevu aprila izpostavil, da je Ukrajina na nepovratni poti proti članstvu. Stoltenberg je tudi večkrat izključil možnost pošiljanja enot Nata v Ukrajino, saj zavezništvo ni neposredno vpleteno v konflikt.

[Vir: Euractiv]; Portal24; Foto; Pexels