Bo premier za dokazovanje svoje nedolžnosti uporabil “lažni” dopis Policije”

V središču politične pozornosti so še vedno izjave nekdanje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar in nekdanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, ki sta pred parlamentarno preiskovalno komisijo podala pričanji, s katerimi sta predsednika vlade Roberta Goloba obtožila vmešavanja v kadrovanje policije in njeno delovanje. Te obtožbe bi v državah s trdnimi demokratičnimi normami lahko imele daljnosežne posledice za katerokoli vodstveno osebnost.

Premier Golob se je oglasil s trditvijo, da bo vse obtožbe zavrnil in podkrepil z dokazi na pričanju pred parlamentarno komisijo. Portal Plus je medtem sprožil dodatno polemiko s poročanjem, da naj bi premier za dokazovanje svoje nedolžnosti uporabil dopis Policije, ki je po njihovih navedbah plod Golobovih tesnih sodelavcev.

Očistiti Policijo janšistov

Nekdanja ministrica Bobnar je v svojem pričanju izpostavila, da so od nje kot ministrici zahtevali ravnanja, ki jih je označila za “nedopustna in nesprejemljiva”, vključno s pritiskom, da za ohranitev svojega položaja nekdo drug izgubi zaposlitev. Dodala je, da se je premier Golob pri svojih zahtevah skliceval na svoj položaj predsednika vlade.

V odzivu na obtožbe je premier Golob zatrdil, da je edina dogovorjena resnica med njim in Bobnarjevo ta, da je njen namen bil “očistiti Policijo janšistov”. Vztraja, da so obtožbe Bobnarjeve izkrivljene in da bo pred komisijo predstavil dokaze, ki bodo podprli njegovo verzijo dogodkov. Obtožbe se nanašajo tudi na Lindava, pri čemer premier vztraja pri svojem stališču.

Po pričanju Bobnar je Policija začela predkazenski postopek, Komisija za preprečevanje korupcije pa je prav tako začela preiskavo zaradi sumov kršitve zakonodaje o integriteti in preprečevanju korupcije.

Bo Golob pred komisijo predstavil lažni dokument?

Predsednik vlade Robert Golob je v svojih javnih nastopih, vključno z gostovanjem na televizijskih oddajah “Odmevi” in “24ur Zvečer”, večkrat poudaril, da poseduje pisne dokaze, ki naj bi potrjevali, da sta bivša ministrica in v. d. direktorja policije na zaslišanjih podala neresnične izjave. Zlasti je na POP TV omenil “dokument”, ki naj bi dokazoval njegovo nedolžnost. Ta trditev je še posebej sporna po objavi razkritja s strani Portala Plus, ki navaja, da je ključni dokaz proti očitkom o laganju dopis Policije, ki naj bi zavračal kakršnokoli operativno vmešavanje predsednika vlade v delo policije.

Portal Plus dodatno poroča, da naj bi bil omenjeni dopis v resnici “plehka fabrikacija” iz kabineta predsednika vlade, ustvarjena v času, ko je bil Boštjan Lindav, takratni v. d. direktorja Policije, na bolniški odsotnosti. Po navedbah portala je bil “odrešilni dokument” oblikovan v decembru preteklega leta, ko naj bi iz vlade na Policijo poslali izmišljeno vprašanje o političnih vmešavanjih v delo Policije. V nadaljevanju procesa naj bi prišlo do dogovora med Vesno Vuković, generalno sekretarko vodilnega gibanja, in Majo Ciperle Adlešič, PR-ovko Policije, kar je privedlo do prirejenega odgovora Policije, ki zanika politično vmešavanje. Dokument naj bi pripravil Igor Ciperle, namestnik generalnega direktorja Policije, ki je po naključju soprog PR-ovke Policije in prijatelj Vesne Vuković.

Spomnimo…

Boštjan Lindav, nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije, je v svojem poročilu, ki je bilo razkrito javnosti, opisal vmešavanje politike v neodvisnost policije, zlasti v kontekstu kadrovanja. Poročilo navaja posege v imenovanja in odstranitve iz položajev, ki so bili izvedeni mimo ustaljenih postopkov in brez vednosti predstojnika. Iz poročila izhaja, da je premier Robert Golob izražal željo po hitrih spremembah v vodstvenih strukturah policije in celo vplival na preiskave Evropskega javnega tožilstva proti določenim osebam.

Ob tem je razkritje Portala Plus postavilo pod vprašaj verodostojnost dokumenta, na katerega se sklicuje premier. Ta naj bi zanikal vmešavanje politike v delovanje policije, a po navedbah portala naj bi šlo za “plehko fabrikacijo”, ki bi, če se izkaže za resnično, lahko povzročila velik politični škandal in privedla do zahtev po odstopu predsednika vlade. Napetost narašča pred prihajajočim zaslišanjem Goloba, kjer se pričakuje, da bo moral pojasniti obtožbe in razkriti celotno zgodbo za spornim dokumentom.

vir

Foto: [Foto: Daniel Novakovič/STA https://servis.sta.si/fotoservis/1280634]

Portal24