Bo Romunija naslednja v EU, ki se bo na volitvah obrnila v desno?

V Romuniji, članici Evropske unije, pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto priljubljenost desnice vztrajno narašča. Romunska desna stranka AUR, ki se je dvignila iz neznanosti, zdaj postaja resna politična sila in bi lahko celo vstopila v vladno koalicijo. To bi lahko imelo pomembne posledice za državo in tudi za celotno Evropsko unijo, ki že v nekaterih državah članicah beleži vzpon desnih strank.

AUR

AUR, okrajšava za “zlato” v romunščini, je bila ustanovljena jeseni prejšnjega leta in je na zadnjih parlamentarnih volitvah decembra 2020 prejela skoraj 9 odstotkov vseh glasov. Od takrat je stranka z vsako novo javnomnenjsko raziskavo pridobivala na podpori. Njen vzpon je deloma posledica podpore romunske diaspore, ki jo sestavljajo kvalificirani delavci, ki večinoma delajo sezonsko v Evropi. Pandemija je prav tako prispevala k njihovemu uspehu, saj so se postavili kot stranka proti cepivom, kar je naletelo na odobravanje velikega dela prebivalstva.

AUR se zavzema za družinske in krščanske vrednote in suverenizem. Poleg tega nasprotuje istospolnim porokam in si prizadeva za združitev Republike Moldavije z Romunijo. Nekatere stranke v Evropi so sicer sprejele podobna stališča, a se AUR izpostavlja tudi kot protikorupcijska stranka, kar je v obdobju škandalov povezanih s korupcijo pridobilo podporo.

Javnomnenjska raziskava

Nedavna javnomnenjska raziskava kaže, da vladajoča koalicija, ki vključuje leve socialdemokrate (PSD) in desnosredinske liberalce (PNL), na parlamentarnih volitvah prihodnje leto ne bo dosegla popolne večine. To je posledica težav pri obvladovanju javnih financ, kar je pripomoglo k vzponu AUR. Kljub temu pa ostaja vprašanje, ali bo AUR dejansko del nove koalicijske vlade, odvisno od volilnih rezultatov.

Evropska unija natančno spremlja dogajanje v Romuniji, pa tudi v drugih državah, kjer desne stranke pridobivajo na moči. Vendar se sooča s težavami pri preprečevanju njihovega vzpona. Če AUR zmaga na evropskih volitvah, bo verjetno nadzorovana v Evropskem parlamentu.

Kljub temu se zdi, da je Romunija dobro nadzorovana s strani obstoječe politične koalicije, ki ima močno podporo tajnih služb in vojaškega establishmenta. Tako bi AUR verjetno ostala v senci, čeprav bi v Evropski parlament lahko prinesla nekaj barvitosti.

Skupno gledano, prihodnje leto bo ključno obdobje za Romunijo in Evropsko unijo, saj se bo odločalo, ali bo država sledila trendu rasti desnice, ki se kaže v nekaterih drugih članicah EU.

vir; Foto: Freepik; Portal24