Bo španski premier Sánchez odstopil? Odločitev bo znana v ponedeljek.

ByAna Koren

26. aprila, 2024 , , ,
Foto: Pexels

Bo španski premier Sánchez odstopil? Odločitev bo znana v ponedeljek.

V ponedeljek bo politična scena morda priča prelomnemu trenutku v karieri 52-letnega Pedra Sáncheza, enega najizkušenejših socialističnih voditeljev v Evropi. Njegova odločitev, ali bo ostal na položaju ali ne, bo nedvomno imela dolgoročne posledice za špansko politiko. Socialistični premier Pedro Sánchez je sredi tedna presenetil špansko javnost z napovedjo, da bo morda odstopil zaradi “kampanje blatenja brez primere”, ki cilja na njegovo ženo, Begoño Gómez. Razkritje je prišlo kmalu po tem, ko se je madridski pokrajinski sodnik odločil, da bo preučil obtožbe o korupciji, ki jih je desničarska skupina vložila proti Gómez.

Kako naprej?

Sánchez ima več možnosti. Lahko se odloči za odstop, kar bi španskega kralja Felipeja VI. postavilo pred nalogo, da se posvetuje z voditelji strank v spodnjem domu parlamenta za oblikovanje nove vlade. Čeprav Sánchezova stranka morda ostane na oblasti, je jasno, da noben od njegovih strankarskih kolegov ne uživa primerljive karizme ali spoštovanja.

Druga možnost je, da Sánchez izvede glasovanje o zaupnici v spodnjem domu. To je taktična poteza, ki bi mu lahko zagotovila nadaljnjo podporo, še posebej v luči prihajajočih regionalnih volitev v Kataloniji in evropskih volitev. Poleg tega bi lahko Sánchez razpisal predčasne volitve, vendar ustavne omejitve zahtevajo, da med razpustitvijo parlamenta preteče vsaj eno leto.

Sodišča obravnavajo tudi obtožbe o korupciji proti Gómezu, ki jih je vložila zasebna skupina. Obtožbe temeljijo predvsem na njegovi uporabi vpliva za manipulacijo poslovnih dogovorov. Kljub resnosti obtožb, regionalni tožilec predlaga, da se primer zavrže, kar odpira vprašanja tudi o njegovi legitimnosti.

Begoña Gómez, ki nima javne funkcije, se je do zdaj v političnem kontekstu pojavljala redko. S svojim delom v marketingu in nevladnih organizacijah se je Gómez večinoma izogibala politični pozornosti. Kljub temu se zdaj znajde v središču politične vihre, ki bi lahko imela nepredvidljive posledice za njeno prihodnost in prihodnost njenega moža na čelu španske vlade.

[Vir: Euronews], Portal24; Foto: Pexels