Bo Srbija uvedla kontroverzen zakon o nevladnih organizacijah

Vlada Republike Srbske, ki jo vodi Milorad Dodik, je entitetskemu parlamentu predložila predlog zakona “o posebnem registru in javnosti dela neprofitnih organizacij”. Predlog zakona, ki bi moral biti na seji entitetskega parlamenta predstavljen že prihodnji teden, uvaja strog nadzor nad delovanjem nevladnih organizacij in zahteva, da se organizacije, ki prejemajo tuja sredstva, registrirajo kot “tuji agenti”.

Osnutek zakona je že naletel na kritike iz Evropske unije in Združenih držav Amerike. Ameriško veleposlaništvo v BiH je izrazilo zaskrbljenost, da predlog zakona Republiko Srbsko še bolj potiska v avtokracijo in omogoča oblastem, da se izognejo nadzoru in kritiki. “Ta zakon proti nevladnim organizacijam je še en poskus spodkopavanja svoboščin državljanov Bosne in Hercegovine s strani vlade RS,” je stališče veleposlaništva ZDA.

Tudi delegacija EU je izrazila zaskrbljenost in opozorila, da predlog zakona predstavlja korak nazaj na poti do članstva v EU. “Nejasno postavljene zakonske določbe dopuščajo široko razlago in s tem tudi sankcioniranje kršiteljev,” poudarjajo v EU.

Milorad Dodik je že marca napovedal sprejem cele vrste zakonov, za katere novinarji, nevladni sektor in opozicijske politične stranke ocenjujejo, da omejujejo svobodo govora in s tem zadušujejo kritiko vlade. Dodik se ob napovedi novega zakona sklicuje na rešitve, ki obstajajo v ZDA, vendar je ameriško veleposlaništvo v BiH ocenilo, da je predlagani zakon v praksi bližje cenzuri in nadzoru, kakršnega izvaja Rusija.

Zakon, ki naj bi bil hitro sprejet zaradi solidne večine Dodikove koalicije v parlamentu, v praksi pomeni tudi kazensko odgovornost nevladnih organizacij in njihovih članov, ki delujejo kot “agenti tujega vpliva”.

Zakonodajni predlog predstavlja nadaljnji del trenda, ki vodi v omejevanje civilnih svoboščin in kritičnega novinarstva v Republiki Srbski, kar je deležno širokega obsojanja mednarodne skupnosti.

vir Foto: Wikimedia Portal24