(Foto: Kosova Press)

Kosovski parlament je ustanovil posebno parlamentarno preiskovalno komisijo za preiskavo nabav v energetiki, za obdobje od l. 2006 do leta 2022. Preiskave bodo potekale na zakonodajni in izvršni ravni, prav tako pa bodo preverili tudi delovanje regulatorjev trga ter delovanje različnih javnih služb.

Po poročanju portala Siol (TUKAJ) se je Robert Golob že pred časom znašel v mednarodni finančni preiskavi zaradi nakazil na podjetje v Črni gori. Gre za 600 tisoč evrov, ki so jih sproti dvigovali v gotovini. Lastnik podjetja MB Consulting in edini zaposleni Martin Berishaj , tudi veleposlanik Kosova na Hrvaškem, je to davčnim organom Črne gore upravičil s posojilno pogodbo, ki jo je sklenil z lastnim podjetjem. Ta del denarja, gre za 197 tisočakov, je v gotovini dvignil s svojega osebnega računa, drugi del denarja, skoraj 320 tisoč evrov, pa je dvignil kot izplačilo dobička z enega od svojih poslovnih računov. A pozor, gotovina naj bi se za tem vračala nazaj v smeri, od koder je prišla.

Robert Golob in Martin Berishaj (Foto: STA, RTVS)

Viri televizijske postaje Planet TV navajajo, da gre za obveščevalne podatke, ki so si jih med finančno preiskavo izmenjale različne obveščevalne službe. Te naj bi Martina Berishaja prepoznale kot eno od finančnih mul, ki naj bi denar nosila nazaj k Golobu. Pri tem naj bi odkrili še, da Golob ta denar nalaga v enega od italijanskih skladov, kjer vlagateljem omogočajo, da ostanejo anonimni.

Afera je dosegla celo jug Balkana, saj je škandal s pranjem denarja, v katero naj bi bil vpleten kosovski veleposlanik, človek blizu socialdemokratske stranke LVV Vetëvendosja, sprožil številne odzive tudi na Kosovu. Nad obravnavanim primerom je šokiran tudi poslanec PDK Xhavit Haliti, ki je za kosovske medije dejal, da če   se to izkaže za resnično, je najmanj, kar lahko veleposlanik Berishaj stori, da odstopi. Omenjali pa naj bi celo pregon, piše Periskop. Martin Berishaj je sicer znan kot zelo tesen prijatelj kosovskega premierja Kurtija. Kot eden prvih se je po zmagi na lanskih volitvah odpravil na proslavo v sedež LVV.

Da ni šlo zgolj za politične obtožbe, priča prav odločitev kosovskega parlamenta, da ustanovi preiskovalno komisijo o nabavah električne energije (tudi preko prek Gen-I), celotno zadevo pa obravnava tudi Komisija za nadzor javnih financ.

Viri: Siol.net, Nova24TV, Kosova Press, Kosovo.Energy

Komentar: