Bo velika obtožnica proti Todoriću padla? Sodišče pomembno pričanje razglasilo za nezakonito

ByAna Koren

30. marca, 2023

Bo velika obtožnica proti Todoriću padla? Sodišče pomembno pričanje razglasilo za nezakonito

Bo velika obtožnica proti Todoriću padla? Obtožbeni senat zagrebškega županijskega sodišča je v zadevi Agrokor sprejel novo odločitev. Tokrat o tem, ali je finančno izvedenstvo Ismeta Kamala zakonit ali nezakonit dokaz. Kamalovo pričanje je sodiščerazglasilo za nezakonit dokaz.

Gre za izvedensko poročilo, ki je podlaga celotne obtožnice za črpanje milijarde in 200 milijonov evrov iz Agrokorja v zadevi, imenovani “Veliki Agrokor”.

Odvetnik Anto Nobilo, ki v postopku zagovarja nekdanjo direktorico Agrokorja Piruško Canjuga, je povedal, da je obtožni senat z današnjim sklepom Kamalovo izvedenstvo razglasil za nezakonito in ga izločil iz spisa.

Nobilo je pojasnil, da je glavni razlog za ločitev to, da je Kamal v manjšem obsegu opravljal ekspertizo, večino dela pa delavci KPMG Hrvaška, ki so delali v začasni upravi Agrokorja in bili za to plačani.

Nezadovoljna stranka ima pravico do pritožbe na višje kazensko sodišče

“Strokovnjak mora biti nevtralen in nepristranski,” je dejal Nobilo. Pred odločitvijo obtožnega senata je novinarje nagovoril prvoobtoženi, nekdanji lastnik Agrokorja Ivica Todorić. Todorić je dejal, da pričakuje zmago, “kakršna koli že bo odločitev”. Ob tem je povedal, da je vložil kazensko ovadbo zoper glavnega državnega tožilca, Zlata Hrvoj Šipek in tožilko Sano Ljubičić.

“Vse so dali v predal, informacije pa se vse bolj odpirajo,” je pred začetkom seje obtožnega senata dejal Todorić.

Po odločitvi obtožnega senata o zakonitosti izvedenstva izvedenca finančne stroke Ismeta Kamala ima nezadovoljna stranka pravico do pritožbe na višje kazensko sodišče, ki je pritožbi obrambe že ugodilo in zadevo vrnilo okrožnemu sodišču.

Kamal kot priča, ne izvedenec

Kamal je bil februarja in marca pred obtožnim senatom zaslišan kot priča in ne kot izvedenec poljskega KPMG, ki je podpisal računovodsko-finančno-revizijsko poročilo. Zagovorniki obtoženega slednje ocenjujejo kot nezakonito.

Ivica Todorić, prvoobtoženi v aferi Veliki Agrokor in nekdanji lastnik tega koncerna, je prvo zaslišanje Kamala v začetku novembra lani prekinil z zahtevo za izločitev vseh pristojnih sodnikov in tožilcev. Zahteva nekdanjega lastnika Agrokorja je bila zavrnjena.

Izpodbijano izvedenstvo je Hrvaško stalo slaba 1,2 milijona evrov

Odvetniki obtoženih v aferi Agrokor že dlje časa trdijo, da je Kamalovo izvedensko poročilo, ki je državo stalo slaba 1,2 milijona evrov, nezakonito, ker so ga pripravili hrvaški strokovnjaki namesto poljskega KPMG, ki je v konfliktu interesov glede na to, da sta v takratni izredni upravi delala za Agrokor.

“Kazensko sem ovadil glavno državno pravobranilko Zlato Hrvoj Šipek, Sana Ljubičića in te druge, da ne naštevam zdaj. Vse so pospravili v predal, a informacije se vedno bolj razkrivajo,” je pred narokom na sodišču dejal Ivica Todorić.

Obtoženi krivdo zanikata

Obtožnica Todorića in 14 soobtoženih bremeni, da so od leta 2006 do 2017 koncern oškodovali za 1,2 milijarde takratnih kun. Od tega je Ivica Todorić po trditvah tožilstva prejel 923,6 milijona takratnih kun, preostalih 320 milijonov kun pa nizozemski Agrokor Investment BV.

Obtožni senat zagrebškega županijskega sodišča že od leta 2021 razpravlja o utemeljenosti 459 strani dolge obtožnice. Višje kazensko sodišče je medtem odredilo novo zaslišanje zakonitosti finančnega izvedenstva, na katerem temelji obtožnica. Vsi obtoženi že od začetka zavračajo vse, kar jim očita tožilstvo.

Vrhovno sodišče je sredi februarja sodbo zagrebškega županijskega sodišča v primeru Mali Agrokor, po kateri so bili Todorić in njegovi sodelavci oproščeni, da so koncern oškodovali za okoli 1,25 milijona evrov, potrdilo.

vir Foto: STA