Bo zaslon “Actua” telefona Pixel 8 zasenčil iPhone 15?

Prihajajoči Pixel 8 vzbuja navdušenje s funkcijami, ki lahko presežejo predhodnika Pixel 7. Tukaj je primerjava doslej znanih informacij o obeh modelih.

Cena telefona Pixel 7 je bila za različico s 128 GB privlačna in je znašala 599 ameriških dolarjev, različica z 256 GB pa je stala 699 ameriških dolarjev. Po njegovi predstavitvi so se na ameriškem trgu pojavili popusti. Zato je cena telefona zdaj privlačnih 449 dolarjev. To je 50 dolarjev manj od telefona Pixel 7a srednjega razreda.

Nasprotno pa naj bi bila začetna cena telefona Pixel 8 za 100 ameriških dolarjev višja in bi se lahko v ZDA začela pri 699 ameriških dolarjih, pri čemer naj bi ta cena veljala za različico s 128 GB. Pixel 8 bo uradno predstavljen 4. oktobra, in sicer na dogodku “Made By Google”. Predvideni datum izida izdelka je 12. oktober.

Kar zadeva estetiko, naj bi imel Pixel 8 nekoliko bolj kompaktno obliko kot Pixel 7. Iz uhajanj je mogoče sklepati na 6,2-palčni zaslon, ki se uvršča med 6,3-palčni Pixel 7 in nekoliko manjši Pixel 7a. Kljub spremembam se zdi, da bo Google pri modelu Pixel 8 ohranil prepoznavno obliko vrstice za kamero iz telefona Pixel 7.

Potencialno pomembna nadgradnja telefona Pixel 8 je njegov domnevni zaslon “Actua”. Zaslon se ponaša z impresivno svetlostjo HDR 1.400 nitov, z najvišjo vrednostjo 2.000 nitov. S tem je zaslon Pixel 8 skoraj dvakrat svetlejši od zaslona Pixel 7 in ustreza svetlosti telefona iPhone 15. Zaslon Actua naj bi imel tudi prilagodljivo frekvenco osveževanja, ki jo lahko nastavite med 60 Hz in 120 Hz. Prilagodljivost bi lahko v primerjavi s fiksno frekvenco osveževanja 90 Hz na zaslonu Pixel 7 izboljšala učinkovitost baterije naprave.

Gorilla Glass Victus 2

Izboljšala bi se lahko tudi vzdržljivost telefona Pixel 8. Po ugibanjih naj bi bilo sprednje in zadnje steklo izdelano iz stekla Gorilla Glass Victus 2, najbolj vzdržljivega stekla Gorilla Glass doslej. Za primerjavo, Pixel 7 je uporabljal nekoliko manj trpežno steklo Victus 1.

Pixel 7 morda ni telefon z vrhunskim fotoaparatom, vendar ima podobno impresivne fotografske zmogljivosti kot njegova sorojenca Pixel 7 Pro in Pixel 7a. Njegova prednost je fotografiranje pri šibki svetlobi, in sicer zaradi zanesljive programske opreme. Postavitev z dvema objektivoma vključuje 48-megapikselski glavni objektiv, 12-megapikselski ultraširokokotni objektiv in 10,8-megapikselsko sprednjo kamero.

Pričakovanja za Pixel 8 so velika. Po prvih informacijah naj bi bil opremljen s primarnim objektivom Samsung ISOCELL GN2 s 50 MP, ki bo nasledil objektiv GN1 iz telefona Pixel 7. Ta objektiv z večjim tipalom lahko zajame približno 35 % več svetlobe, kar še izboljša posnetke pri šibki svetlobi. Pričakuje se tudi snemanje videoposnetkov 8K, ki ga bo verjetno poganjal čipovski nabor Tensor G3.

Ultraširoka ločljivost telefona Pixel 8 sicer ostaja negotova, pa se špekulira, da bi se lahko pri telefonu Pixel 8 Pro letos povečala z 12 MP na 64 MP. Upamo, da bo podobno izboljšanje doživel tudi standardni Pixel 8.

Kakovost fotoaparata Pixel 8 v primerjavi s fotoaparatom Pixel 7 bo odvisna tudi od izboljšav čipov Tensor G3. Omenjeni čip, zasnovan predvsem za strojno učenje s poudarkom na fotografiji, naj bi ponujal izboljšano računalniško fotografijo. Ena od funkcij, o kateri se govori, je stopenjski HDR, ki omogoča hkratne posnetke z dolgo in kratko osvetlitvijo. S to novostjo naj bi zmanjšali težave, kot so stroboskopski efekt ali bleščanje na slikah.

Google bo morda uvedel tudi funkcijo zamegljevanja videoposnetkov. Če bo tako učinkovita kot funkcija Photo Unblur v telefonu Pixel 7, bi lahko bistveno izboljšala kakovost domačih videoposnetkov.

Pixel 8 želi zasenčiti Pixel 7

Čipi Tensor morda niso najzmogljivejši na svetu, vendar se pričakuje, da bo prihajajoči Tensor G3 boljši. Qualcommova čipovja serije Snapdragon 8 in Applova čipovja serije A so presegla zadnja dva modela Tensor.

Pričakuje se, da bo G3 letos prejel znatno povečanje zmogljivosti. Organizacija Android Authority predlaga možen takt 3,0 GHz. Ugibanja kažejo tudi na dodatne funkcije, kot so grafični procesor za sledenje žarkom, pospešeno nevronsko obdelavo in podporo za snemanje videoposnetkov 8K. Kljub tem napredkom bo pomnilnik RAM verjetno ostal nespremenjen glede na 8 GB iz telefona Pixel 7, tisti, ki potrebujejo več, pa bodo morda morali razmisliti o telefonu Pixel 8 Pro. Naprave bodo po poročilih standardno opremljene s 128 GB pomnilnika.

Življenjska doba baterije je bila glavna pomanjkljivost telefona Pixel 7, saj je na testih zdržala le 7 ur in 13 minut, s čimer je zaostajala za konkurenti, kot je Samsung Galaxy S23. Upamo, da se bo pri Pixlu 8 stanje izboljšalo. Glede na govorico se bo zmogljivosti baterije s 4355 mAh pri Pixlu 7 povečakana 4600 mAh.

Kar zadeva polnjenje, bi lahko Pixel 8 ohranil 23W hitrost polnjenja, različica Pro pa bi lahko ponujala 27W. Pri obeh bo brezžično polnjenje verjetno omejeno na 12 W.

Kar zadeva programsko opremo, se pričakuje, da bo Pixel 8 opremljen z operacijskim sistemom Android 14. Pixel 7 bi lahko prejel posodobitev istočasno. Večino programskih izboljšav za Pixel 8 bi lahko prinesel izboljšan čipset Tensor G3. Obstajajo nepotrjene govorice, da Google za telefon Pixel 8 ponuja sedem let popolne podpore za sistem Android brez primere, s čimer postavlja novo merilo za dolgoročno podporo za sistem Android.

Kar zadeva specifikacije, prve informacije kažejo, da bi lahko imel Pixel 8 prednost pred svojim predhodnikom Pixel 7. Če so govorice resnične, bi lahko Pixel 8 zaradi boljših kamer, čipovja in zaslona znatno presegel svojega predhodnika. Ključne posodobitve, na katere je treba biti pozoren, vključujejo čip Tensor G3, izboljšan zaslon in nove funkcije fotoaparata. Več podrobnosti bo znanih, ko se bo približala predstavitev telefona Pixel 8.

Vir foto: Pexels Biznis24