Bodo bogatejši ostali brez davčne olajšave za otroke, kaj pravi minister Mesec?

Bodo bogatejši ostali brez davčne olajšave za otroke? Minister za delo Luka Mesec je v Odmevih namreč omenil novo družinsko politiko. S slednjo se bo v njegovem mandatu med drugim ukvarjalo ministrstvo.

“Imamo sistem, da revnejša gospodinjstva ali do srednjega razreda dobijo otroški dodatek, bogatejša gospodinjstva pa dobijo davčno olajšavo za otroke, vmes pa ni ne enega ne drugega. Je sistem na bok obrnjene črke U. To bo treba prenoviti na način, da bo sistem rahlo progresiven. Da revnejši dobijo največ, potem pa ta premica rahlo upada proti vrhu,” je dejal Mesec.

Ministra so prosili za pojasnilo, kaj bi spremembe pomenile za otroške dodatke in davčno olajšavo? Vprašali so ga tudi, ali to pomeni, da bogatejši ne bi bili več upravičeni do davčne olajšave za otroke?

Odgovor ministrstva za delo objavljamo v celoti:

“Eden od ukrepov, ki jih pripravljamo na MDDSZ, je tudi preverjanje sistema otroških dodatkov in olajšav skozi davčno reformo. Večjo dostopnost otroških dodatkov želimo omogočiti predvsem srednjemu razredu. Trenutno namreč nižji dohodkovni razred dobi otroške dodatke, višji dohodkovni razred pa dobi premo sorazmerno s plačo višjo davčno olajšavo. Srednji razred pa je tisti, ki izgublja. Cilj ministrstva je narediti sistem bolj pravičen, da bodo otroški dodatki in olajšave šli skladno s principom, nižji, kot je tvoj dohodek, več bo prispevala država k vzgoji otrok,” so pojasnili na ministrstvu Luke Mesca.

Spremembe še niso v fazi, zato ne morejo konkretneje odgovoriti na novinarska vprašanja. O tej temi bodo odprli tudi širšo javno razpravo pred spremembami zakona, so še dodali na ministrstvu.

vir Foto: zajem zaslona

Ne spreglejte…

Vabilo na Protest upokojencev in odprto pismo Pavla Ruparja Janezu Sušniku, predsedniku ZDZS-a

Ljudska iniciativa “Glas upokojencev” nadaljuje svoja prizadevanja za izboljšanje stanja upokojenk in upokojencev in dvig zasluženih pokojnin in dodatkov. To so uvodne besede in dodajajo, da jim slednje pripada tudi po merilih EU!… več tukaj.

By A.K.

Komentar: