ZDA se pripravljajo na prvo usmrtitev transspolne ženske

Prvič v zgodovini ZDA bodo usmrtili transspolno žensko. Če je guverner Missourija Mike Parson ne bo pomilostil, bo Amber McLaughlin usmrčena s smrtonosno injekcijo zaradi umora svojega bivšega dekleta leta 2003.

Preden jo je umoril je bil 49-letnik v razmerju z Beverly Guenther. Toda ko je razmerje začelo razpadati, je McLaughlin začel Beverly zalezovati. Prihajal je v pisarno, kjer je delala, se včasih skrival v njej, na koncu jo je novembra 2003 ubil.

Travmatično otroštvo

Zaradi tega je bil leta 2006 obsojen za umor prve stopnje in prejel smrtno kazen. Sodišče je leta 2016 odredilo novo obravnavo obsodbo. Zvezni pritožbeni senat je leta 2021 ponovno uveljavil smrtno kazen. Prošnja za pomilostitev je temeljila na travmatičnem otroštvu in duševnih težavah. Obramba je za slednje dejala, da jih porota med sojenjem ni imela priložnosti slišati. 

Peticija navaja, da je McLaughlin, ki je odraščala kot sirota, njen rejnik z iztrebki drgnil po obrazu, ko je bila majhna. Posvojitelj pa je na njej uporabil paralizator. Pravi, da trpi za depresijo in je večkrat poskušala narediti samomor.

Peticija vključuje tudi poročila, ki navajajo diagnozo spolne disforije, stanja, ki povzroča tesnobo in druge simptome zaradi neskladja med spolno identiteto osebe in spolom.

“Ranljiva oseba”

Po podatkih informacijskega centra za smrtno kazen, ki se bori za odpravo smrtne kazni, v ZDA ni primera usmrtitve transspolnega zapornika še ni. Prijateljica iz zapora Jessica Hicklin pravi, da je po menjavi spola opazila razcvet Amberine osebnosti.

Čeprav sta bila skupaj desetletje v zaporu, je rekla, da je bil McLaughlin tako sramežljiv, da sta le redko komunicirala. Toda ko je McLaughlin pred približno tremi leti začel svojo preobrazbo, se je obrnila na Hicklin za pomoč pri težavah z duševnim zdravjem in varnostjo v zaporu, kjer prevladujejo moški.

“Vsekakor je ranljiva oseba,” je dejal Hicklin. “Vsekakor se boji, da bi bila napadena ali žrtev, kar je bolj običajno za trans osebe v zaporu.”

18 usmrtitev v letu 2022

Edina ženska, ki je bila kdaj usmrčena v Missouriju, je bila Bonnie Heady, usmrčena leta 1953 zaradi ugrabitve in umora šestletnega dečka. Heady je bila usmrčen v plinski komori, ramo ob rami s kolegom ugrabiteljem in morilcem Carlom Austinom Hallom.

V ZDA je bilo leta 2022 usmrčenih 18 ljudi, vključno z dvema v Missouriju. Kevin Johnson (37) je bil obsojen na smrt zaradi umora policista iz zasede. Carman Deck je bil maja usmrčen zaradi umora Jamesa in Zelme Long med ropom na njunem domu v De Sotu v Missouriju. Drugega zapornika v Missouriju, Leonarda Taylorja, naj bi februarja usmrtili zaradi umora svojega dekleta in njenih treh majhnih otrok.

Vir Foto: Zajem zaslona