Bodo zdravniki in zobozdravniki jutri stavkali?

ByA.K.

8. januarja, 2024 , , ,
Foto: PexelsFoto: Pexels

Bodo zdravniki in zobozdravniki jutri stavkali?

Zdravniški sindikat Fides je danes napovedal enodnevno opozorilno stavko zdravnikov in zobozdravnikov, ki naj bi potekala jutri med sedmo in 21. uro. Na dopoldansko sejo glavnega odbora so povabili predstavnike vlade, a ti se niso udeležili sestanka.

“Vse, kar smo izvedeli od vladne strani je, da bo formirala pogajalsko skupino, uradnega obvestila o tem še nismo dobili, tako da zadeve se razpletajo, priprave na stavko potekajo, naše stavkovne zahteve so preproste, in sicer so posledica dveh podpisanih sporazumov, oktober 2022 in januar 2023,” je v izjavi za javnost povedal predsednik Fidesa, Damjan Polh.

Po njegovih besedah gre za zavezo vlade, da bo formirala zdravstveni steber, ki bi določal specifike za zdravnike, medicinske sestre, ostale zdravstvene sodelavce in administratorje. Prav tako bi v tem zdravstvenem stebru prilagodili plačno lestvico glede na delo in zahteve zdravstvenih poklicev.

Druga stavkovna zahteva je sporazum, ki bi urejal karierno pot zdravnikov, od najmlajšega do najstarejšega zdravnika specialista. Glede organizacije dela na dan stavke je Polh dejal, da bo odločitev prepuščena zavodom, ki bodo presodili, kako ravnati z naročenimi pacienti.

“Stavka zdravnikov je zelo omejena, tako da ne bomo v enodnevno stavko naredili takšne motnje v procesu. Hujše bi bilo, če bi se vlada odločila in nas ignorirala še naprej, ker predvidevamo potem zaostritev s 15. januarjem pa do preklica stavke,” je dodal.

Fides je zagotovil, da bodo v času stavke po zakonu zagotovljene zdravstvene storitve za onkološke bolnike, nosečnice in porodnice, otroke do 18. leta in starejše od 65. leta starosti, prav tako bo zagotovljena oskrba vseh nujnih stanj.

Izjava za javnost sindikata Fides bo ponovno podana ob 18. uri.

Pet terminov pogajalskih sestankov

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides je v nedeljo zvečer sporočil, da so oddali še dodatnih pet terminov pogajalskih sestankov. Na ministrstvu za javno upravo so pojasnili, da bodo pogajalsko skupino oblikovali v tem tednu in nato sklicali pogajanja.

Sindikat meni, da odločevalci še naprej odlašajo z obljubami in podpisi ter zamaknjenimi rešitvami, ki jih ne izpolnijo. Vlada je namreč v sporazumu zapisala, da za nevzdržne razmere v javnem zdravstvenem sistemu niso odgovorni zdravniki in obljubila implementacijo novega plačnega sistema za celotno javno zdravstvo do 1. januarja 2024, a se v enem letu ni zgodilo nič drugega kot daljše vrste, dodatni odhodi zaposlenih iz javnega zdravstva in še večje stiske pacientov in zaposlenih.

vir; Foto: Pexels; Portal24