Pred odborom za finance se kot kandidat za finančnega ministra predstavlja Klemen Boštjančič, trenutni predsednik upravnega odbora turističnega kompleksa Sava.

Predstavitev kandidata:

“Moj pogled na javne finance je relativno neortodoksen ali pa drugačen,” je v uvodu izpostavil ministrski kandidat Klemen Boštjančič. Pomembno govoriti o sektorju država, ker ne nikakor ne gre zgolj za vprašanje proračuna, pač pa so za splošno sliko javnih financ “izjemno pomembne še tri druge blagajne,” je dejal Boštjančič.

Kakšna je zapuščina javnih financ?

Po besedah kandidata ne gre zgolj za zadnji dve leti zadnje vlade, pač pa je to zapuščina veliko preteklih vlad in različnih odločitev, ki imajo svoje posledice.

“Zapuščina danes so konkretno nedavne davčne spremembe, eskalacije vgrajene v pokojninsko in zdravstveno blagajno. Dolgotrajna oskrba, rast zaposlenih in plač v javnem sektorju, eskalacija transferjev, dvig povprečnin občin. Učinek deregulacije cen goriva, skorajšnje dražje refinanciranje državnega dolga in raznih strukturnih pritiskih, ki prihajajo v obliki staranja prebivalstva in zmanjševanju aktivnega prebivalstva.”

“Na prvo žogo nič kaj lepa situacija”.

Kriza je lahko priložnost

Boštjančič upa, da je koronakriza pri koncu in da se ne bomo s tem jeseni spet ukvarjali. “Absolutno verjamem, da so krize tudi priložnosti. Nekateri iz krize izšli bistveno manj potolčeni kot drugi«. Slovenija se je s koronakrizo po oceni  Boštjančiča soočia srednje dobro. “Vredno je pohvaliti ukrepe, ki so bili ciljno usmerjeni in hitri ter učinkoviti. Del, ki ga lahko grajam pa je helikoptersko razmetavanje denarja,” je dejal.

Očitek poznavalcev

Javne finance so povsem nekaj drugega od vodenja poslovnih financ, je poglavitni očitek poznavalcev Boštjančiču. Zato javnost pozorno pričakuje odgovore o načinu zniževanja javnega dolga, spopadanju z inflacijo. Predvsem pa se bodo skrbno tehtale besede o davkih zaradi navedb iz koalicijske pogodbe o progresivni obdavčitvi premoženja. Duhove buri tudi napoved ukinitve nadaljnjega izvajanja sprememb dohodnine, s čimer bo preklicano zvišanje neto plač na račun davčne razbremenitve.

Klemen Boštjančič bo minister iz kvote Gibanja Svoboda

Vir: MMC RTV

Foto: BOBO