BoE ohranila ključno bančno obrestno mero na 5,25 odstotka

Foto: Pixabay

BoE ohranila ključno bančno obrestno mero na 5,25 odstotka

Bank of England (BoE) je na svojem zadnjem političnem sestanku sklenila, da bo ohranila ključno bančno obrestno mero na 5,25 odstotka, kar je bilo v skladu z splošnimi pričakovanji. Ta odločitev odraža bankino predvidevanje znižanja inflacije in skromnega povečanja gospodarske rasti v prihajajočem četrtletju. Večina, točneje osem članov upravnega odbora, je podprla ohranitev nespremenjene obrestne mere, medtem ko je Swati Dhingra kot edini disident predlagal znižanje za 0,25 odstotka. To stališče predstavlja premik od prejšnjih srečanj, kjer je bilo pričakovano vsaj eno glasovanje za zvišanje.

BoE predvideva, da bo gospodarska rast v prvi polovici leta 2024 pridobila na zagonu, z napovedano skromno rastjo BDP v višini 0,1 odstotka v prvem četrtletju in znaki povečanja proizvodnje v drugem četrtletju. Fiskalni ukrepi, uvedeni v nedavnem spomladanskem proračunu, naj bi dodatno prispevali k pozitivni usmeritvi BDP za približno 0,25 odstotka v naslednjih letih.

Tveganja ostajajo

Vseeno pa obstajajo tveganja, vključno z motnjami v trgovini, ki izhajajo iz nestabilnosti na Bližnjem vzhodu, zlasti s poti Rdečega morja. Takšne motnje skupaj s trenutno restriktivno monetarno politiko vplivajo na celotno realno gospodarstvo, kar vodi do mehkejšega trga dela in zmanjšanja inflacijskih pritiskov.

Inflacijski trendi so pokazali padec 12-mesečne inflacije na 3,4 odstotka v februarju, kar je nekoliko pod pričakovanji. BoE napoveduje, da bi inflacija v drugem četrtletju lahko padla tik pod cilj 2 odstotka, predvsem zaradi vpliva zamrznitve dajatev na gorivo, a bi se v drugi polovici leta lahko spet povečala na približno 2,75 odstotka.

Trgi so se na odločitev BoE odzvali s padcem tečajev in funta, medtem ko so britanske delnice pridobile na vrednosti. Dvoletna donosnost pozlačenih obveznic je padla, angleški funt se je v primerjavi z ameriškim dolarjem oslabil, indeks FTSE 100 pa je dosegel najvišje vrednosti od konca aprila 2023, s pomembnimi dobički pri večjih podjetjih, kot so 3I Group, Next, Anglo American, Glencore in Lloyds Banking Group.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pixabay