Boeingova kapsula Starliner z astronavtko slovenskega porekla uspešno prispela na ISS

ByAna Koren

7. junija, 2024 ,
NASA Boeing testni polet ekipe [Foto: NASA/Joel Kowsky/Flickr]

Boeingova kapsula Starliner z astronavtko slovenskega porekla uspešno prispela na ISS

Boeingova nova kapsula Starliner, skupaj z dvočlansko NASA-ino posadko, se je v četrtek varno zasidrala z Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Dogodek predstavlja pomemben korak v dokazovanju sposobnosti letal in zaostritvi konkurence med Boeingom in SpaceX-om Elona Muska.

Kapsula CST-100 Starliner, ki sta jo pilotirala izkušena astronavta Barry “Butch” Wilmore in Sunita “Suni” Williams, je dosegla orbitalno ploščad po skoraj 27 urah leta. Let se je začel z izstrelitvijo iz Cape Canaveral Space Force na Floridi. Kljub prejšnji izgubi več reaktivnih propelerjev zaradi puščanja helijevega pogona, so NASA in Boeing zagotovili, da to ne bi smelo ogroziti misije.

Starliner, poimenovan “Calypso”, je bil v sredo lansiran v vesolje na vrhu rakete Atlas V, ki jo je opremil Boeing-Lockheed Martin v skupnem podjetju United Launch Alliance. Kapsula se je avtonomno združila z ISS, medtem ko sta obe krožili 400 km nad južnim Indijskim oceanom s hitrostjo približno 28.160 km/h. Končni pristop in priklop sta bila prikazana na spletnem prenosu NASA, medtem ko je Wilmore na kratko ročno upravljal kapsulo.

Prihod in dobrodošlica na ISS

Po prihodu sta Wilmore in Williams izvedla standardne postopke, kot sta preverjanje puščanja zračne zapore in ustvarjanje tlaka v prehodu med kapsulo in ISS, preden sta odprla vstopne lopute. Nasin videoposnetek je pokazal nasmejane astronavte, ki so breztežno lebdeli skozi prehod v vesoljsko postajo. Williams je bila prva, ki je vstopila in dejala: “Najbolj smo srečni, da smo v vesolju,” med kratko pozdravno slovesnostjo.

Sedem stalnih članov posadke na postojanki – štirje ameriški astronavti in trije ruski kozmonavti – so jih toplo pozdravili z objemi in rokovanjem. Wilmore in Williams bosta na ISS ostala približno osem dni, nato pa se bosta vrnila z ognjenim ponovnim vstopom skozi Zemljino atmosfero in pristankom s padalom v jugozahodni puščavi ZDA.

Preboj za ameriški vesoljski program

Isti dan je SpaceX-ova raketa Starship dosegla prelomno predstavitev pristanka v Indijskem oceanu po ognjeviti, hiperzvočni vrnitvi iz vesolja. Na poti proti ISS je Starliner zaznal puščanje helija, kar je onemogočilo delovanje nekaterih potisnih motorjev. Kljub temu je vesoljsko plovilo imelo dovolj delujočih potisnikov za uspešen manever. Tik pred končnim priletom je misija onesposobila dodatni propeler.

Leto tehničnih težav in zamud

Izstrelitev Starlinerja je sledila večletnim tehničnim težavam in zamudam. Prva uspešna poskusna misija je bila izvedena leta 2022 brez astronavtov na krovu. Prejšnji poskusi z astronavti so bili onemogočeni zaradi napak v zadnjem trenutku, vključno s puščanjem helija, ki so ga uradniki kasneje ocenili kot neresnega.

Boeing je razvil Starliner v okviru pogodbe z NASA za konkurenčnost SpaceX-ovi kapsuli Crew Dragon, ki je od leta 2020 edino plovilo za pošiljanje članov posadke ISS z ameriških tal. Trenutna misija pomeni prvi poskusni let Starlinerja z astronavti, kar je pogoj, da NASA kapsulo potrdi za redne misije.

Priprava in načrti za prihodnost

Za to misijo sta bila izbrana dva izkušena Nasina astronavta: 61-letni Wilmore, upokojeni mornariški kapitan in pilot lovskega letala, ter 58-letna Williams, nekdanja mornariška testna pilotka helikopterja. Skupaj sta v vesolju preživela več kot 500 dni.

Boeing je moral v razvoj Starlinerja vložiti veliko truda in sredstev. Projekt je presegel prvotne proračune za več kot 1,5 milijarde dolarjev in je zamudil več let. Medtem je Boeingovo proizvodnjo komercialnih letal pretresla vrsta kriz, vključno s težavami z letali 737 MAX.

Uspešen priklop Starlinerja z ISS je ključen korak za Boeing in NASO, saj zagotavlja odvečno možnost za prevoz astronavtov v vesolje, kar je pomembno za nadaljnje raziskave in prihodnje misije.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: NASA Boeing testni polet ekipe Foto: NASA/Joel Kowsky/Flickr