Bogatajevi dnevi: Kranj se je spremenil v središče dinamičnih in statičnih predstavitev

Na Bogatajevih dnevih [Foto: Foto Boni/MORS Gov.si]

Bogatajevi dnevi: Kranj se je spremenil v središče dinamičnih in statičnih predstavitev

V središču Kranja se je začela že deveta bienalna prireditev Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja, ki bo trajala do vključno 1. junija. Slovesnost v prostorih mestne občine in prelet dveh novih amfibijskih letal za gašenje sta označila začetek dogodka, ki se osredotoča na predstavitev sil za zaščito, reševanje in pomoč ter sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Minister za obrambo Marjan Šarec je v slavnostnem nagovoru ob odprtju prireditve izpostavil pomen zaščite, reševanja in pomoči ter se zahvalil županu Mestne občine Kranj za gostoljubje. Posebej je poudaril pomen Mirana Bogataja, dolgoletnega republiškega poveljnika Civilne zaščite in enega ustanovnih očetov sodobnega sistema zaščite in reševanja v Sloveniji, po katerem se prireditev tudi imenuje. Minister je opozoril na nujnost nenehnega strokovnega posodabljanja sistema zaščite, reševanja in pomoči, da bi bil ob nesrečah čim bolj učinkovit.

Sistem zaščite in reševanja v Sloveniji že dolgo deluje odlično, kar so dokazali ob največjem požaru na Krasu leta 2022 in ob lanskih poplavah. Minister Šarec je izpostavil usposobljenost, profesionalnost ter predanost in požrtvovalnost vseh, ki so sodelovali na intervencijah, ter poudaril visoko zaupanje javnosti v gasilce, Civilno zaščito in Slovensko vojsko. Poudaril je tudi odlično sodelovanje z Ministrstvom za notranje zadeve in Policijo, kar je ključno pri reševanju življenj, premoženja in pomirjanju prebivalstva v kriznih razmerah.

Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja

Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja ponujajo odlično priložnost za izmenjavo strokovnega znanja in izkušenj ter ogled najsodobnejše opreme s področja zaščite in reševanja. Poleg preleta novih amfibijskih letal za gašenje, ki so zdaj operativno pripravljena za gašenje iz zraka, so se nove opreme razveselili tudi gorski reševalci. Zaradi lanskih poplav, ki so uničile njihove prostore, vozila in opremo, so prejeli štiri dodatna intervencijska vozila. Predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije, dr. Gregor Dolinar, se je zahvalil ministrstvu in upravi za podporo in razumevanje.

Prireditev, ki jo organizirata Uprava za zaščito in reševanje in Ministrstvo za obrambo v sodelovanju z Mestno občino Kranj, ima cilj povečati zavedanje o pomenu osebne in skupne varnosti med prebivalci Gorenjske in širše. Dogodek predstavlja celoten sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter sile za zaščito, reševanje in pomoč, vključno s približno 250 pripadniki različnih služb, enot in organizacij dnevno. Poleg slovenskih sil za zaščito in reševanje se predstavljajo tudi tuje organizacije in komercialni ponudniki najsodobnejše opreme.

Kranj se je spremenil v središče dinamičnih in statičnih predstavitev

Kranj se je z otvoritvijo prireditve spremenil v središče dinamičnih in statičnih predstavitev, ki potekajo na Slovenskem trgu, Stari Savi, Poštarski ulici in v Vojašnici Petra Petriča. Obiskovalci lahko iz prve roke spoznajo delo Civilne zaščite, različnih reševalnih enot in služb, društev, organizacij, Slovenske vojske in Policije. V petek popoldne bo na kokrškem mostu in v kanjonu reke Kokre skupni dinamični prikaz reševalnih aktivnosti. Poleg slovenskih sil za zaščito in reševanje so prisotni tudi tuji razstavljavci ter komercialni ponudniki najsodobnejše opreme.

V prostorih Mestne občine Kranj in Mestne knjižnice Kranj potekajo številni strokovni posveti in okrogle mize. Za najmlajše pa je pripravljena lutkovna predstava Pikec Ježek in gasilko Jež.

Med Bogatajevimi dnevi zaščite in reševanja potekajo tudi posebni dogodki, kot so mednarodno gasilsko tekmovanje, Regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa ter Tek 112, ki združuje pripadnike različnih sil za zaščito, reševanje in pomoč, policiste in vojake.

Celotna prireditev ponuja številne priložnosti občanom za izboljšanje pripravljenosti na naravne in druge nesreče, izmenjavo izkušenj in znanj med strokovnjaki ter krepitev vezi med pripadniki različnih reševalnih enot.

Portal24; Foto: Foto Boni/MORS Gov.si