Boj za vodstvo SD: Kdo bo nasledil Tanjo Fajon?

Tanja Fajon [Foto: EU/GOV]

Boj za vodstvo SD: Kdo bo nasledil Tanjo Fajon?

V luči nedavnih kadrovskih pretresov v stranki Svoboda, se pozornost premika tudi na Socialne demokrate (SD), drugo največjo koalicijsko partnerico, kjer se začenja boj za najvišje strankarske funkcije. Po poročanju 24ur, v ozadju afera sodna stavba, ki je privedla do odstopa pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan in glavnega tajnika Klemena Žiberta, stranka zaključuje nominacijski postopek za ključne pozicije.

Do ponedeljka opolnoči so člani SD imeli možnost nominirati kandidate za novega predsednika stranke. Med izstopajočimi imeni so šef poslancev Jani Prednik in ajdovski župan Tadej Beočanin, ki sta bila nominirana, vendar uradno soglasje k kandidaturi še ni bilo podano, navaja 24ur. Prav tako so neuradno omenjeni gospodarski minister Matjaž Han in začasni tajnik stranke Matevž Frangež, čeprav se slednji še ni odločil glede kandidature. Zanimivo je, da najbolj cenjen politik SD, Matjaž Han, po vsej verjetnosti ne bo vstopil v tekmo za predsedniško mesto.

Tanja Fajon in dilema o vodstvu

Središče pozornosti je tudi Tanja Fajon, dosedanja predsednica. Njene nadaljnje ambicije so še vedno nejasne. Po težavah, povezanih z afero “sodna stavba”, ki je vplivala na njeno politično priljubljenost, se pojavljajo namigovanja, da si želi umika, navaja 24ur.

Neuradno se napoveduje tudi živahna tekma za štiri podpredsedniška mesta v stranki. Vendar je položaj glavnega tajnika, po odstopu Klemna Žiberta, še vedno nejasen, saj zanimanja za to vlogo skoraj ni. Medtem, ko se za širše vodstvo omenjata aktualna evropska poslanca, se pričakuje, da bo Matjaž Nemec nosilec SD-jeve liste za Evropski parlament, Milan Brglez pa bo najverjetneje iskal uspeh s preferenčnimi glasovi, podobno kot Borut Pahor v preteklosti.

Z bližajočim se kongresom 13. aprila v Ljubljani, bo zanimivo spremljati razvoj dogodkov in kako se bodo odvile kandidature. Ta politični preobrat ne samo da odraža trenutno dinamiko znotraj Socialnih demokratov, temveč tudi nakazuje možne premike v slovenskem političnem prostoru.

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: EU/GOV