Bojan Požar kritičen do EU poslancev, Romana Tomc odgovarja

Romana Tomc in Bojan Požar Foto: Romana Tomc, Bojan Požar

Bojan Požar kritičen do EU poslancev, Romana Tomc odgovarja

Najbolj znani slovenski raziskovalni novinar Bojan Požar je v zapisih na družbenem omrežju X komentiral dogajanje na RTV Slovenija. Požar je svoje mnenje delil v več zapisih, kjer je med drugim omenil, da so novinarjem iz ukinjene oddaje Panorama blokirali celo kartice za vstop v stavbo RTV. Zaposleni so namreč zgolj “na čakanju”. Požar je izrazil zaskrbljenost nad tem, da dominantni mediji ne poročajo o teh dogodkih, kljub očitni kršitvi pravic novinarjev.

Požar je svoje mnenje izrazil z besedami: “Neuradno, na RTV Slovenija se skoraj dogaja ‘Poljska’: danes so vsem iz ukinjene oddaje Panorama, na čelu z Rajkom Geričem, blokirali kartice za vstop v stavbo RTV. To naj bi bilo nezakonito, glede na to, da so zgolj ‘na čakanju’. Gre za zadevo, ki bi lahko zahtevala preiskavo s strani inšpekcije in policije.”

Poleg tega je opozoril tudi na dejstvo, da slovenski desni politični predstavniki v Evropskem parlamentu, kljub prisotnosti štirih poslancev, po njegovem mnenju ne uspejo uspešno internacionalizirati nastale situacije okoli RTV Slovenija.

Odziv Romane Tomc

S komentarjem na Požarjev zapis se je oglasila evropska poslanka Romana Tomc, ki se s problematiko RTV Slovenija najdlje aktivno ukvarja v Evropskem parlamentu. Poudarila je predanost boju za svobodo medijev, izpostavila svoje napore glede tega ter opravljeno delo. Predvsem za zaščito novinarjev glede na očiten politični prevzem RTV in čistke, ki se zdaj dogajajo. Izpostavila je, da je pri Veri Jourovi, evropski komisarki, med drugim že cela mapa dokumentacije: “Obsežna mapa o Sloveniji pri Veri Jourovi vsebuje na desetine mojih dopisov s podrobnim opisom dogajanja …”

Glede na naravnost sramotno neodzivnost pristojnih je evropska poslanka v komentarju zato pozvala tudi slovenska novinarska združenja ter posamezne novinarje, naj se ji pridružijo v prizadevanjih za razkrivanje situacije s pritiski na evropske inštitucije. Izpostavila je, da levi aktivisti ves čas izvajajo tovrstne pritiske in da je pomembno, da se tudi drugi glasovi vključijo v ta prizadevanja.

Romana Tomc je v EU Parlamentu lani organizirala tudi izjemno odmevno Konferenco o medijih. Beseda je tekla o političnem prevzemu RTV, nedovoljeni koncentraciji lastništva medijev in o napadih na novinarje, ki niso poslušni Golobovi vladi. Na konferenci so sodelovali Peter Gregorčič, nekdanji predsednik programskega sveta RTV Slovenija, Peter Jančič, odstavljeni odgovorni urednik portala Siol.net takoj po Golobovem prevzemu oblasti ter Miro Petek, novinar, ki je bil skoraj umorjen zaradi raziskovalnega novinarskega dela. Dogodek v EU parlamentu je slovenska vladajoča politika poskušali preprečiti, vendar jim ni uspelo. So ga pa osrednji mediji v Sloveniji uspešno prikrili.

Na koncu komentarja je Romana Tomc zagotovila, da ne namerava odstopiti od boja za svobodo medijev. Da bo še naprej informirala Evropsko komisijo o dogodkih na RTV ter se zavzemala za resnico ter vladavino prava. Verjame, da bi se s podporo novinarjev in javnosti stvari lahko še hitreje obrnile v pravo smer.

Portal24; Foto: Romana Tomc, Bojan Požar