Bojan Požar za Kosovo online o Golobu in Gen-I

“Ker Gen-I in Goloba preiskuje slovensko državno tožilstvo, je izmenjava informacij med pristojnima organoma Slovenije in Kosova nujna,” je za Kosovo online o aferi Berišaj povedal eden najboljših slovenskih preiskovalnih novinarjev Bojan Požar.

Požar meni, da bi “Afera Berišaj lahko privedla tudi do padca vlade v Sloveniji”.

“Težko rečem, da bi lahko padla tudi kosovska vlada, saj politične scene na Kosovu ne poznam dovolj. A kar zadeva Slovenijo, možnost padca vlade vsekakor obstaja. O aferi Gen-I Balkan slovenska javnost ne ve veliko, saj mediji naklonjeni Robertu Golobu o tem še naprej molčijo. Tega ne bodo mogli več dolgo”, je za kosovski medij povedal Požar.

Opozicija na Kosovu trdi, da je družba GEN za predvolilno kampanjo Kurtija namenila kar 14 milijonov evrov. Na vprašanje, ali ima o tem kakšne podatke in informacije je Požar odgovoril:

“Glede na doslej objavljene podatke je to praktično dejstvo. Zdaj pa je na pristojnih organih, da to, kar so mediji odkrili dokažejo ali ovržejo.”

Požar meni, da če bo zaradi omenjene afere, prišlo do pregona bo na zatožni klopi le kosovski veleposlanik na Hrvaškem ali pa bodo tam tudi drugi politiki iz Slovenije in Kosova. “Ključno je, ali bo Berishaj spregovoril ali ne,” meni Bojan Požar.

Kosovska agencija za korupcijo je zoper Berishaja vložila kazensko ovadbo. Mediji poročajo, da je od leta 2019 do aprila 2022 od družbe GEN-I prejel najmanj 1,5 milijona evrov in se tako izognil davkom. Opozicija v Prištini trdi, da za vsem stoji premier Albin Kurti in da mu je omenjeno podjetje za volilno kampanjo nakazalo celo 14 milijonov evrov.

vir Foto: Bojan Požar

Ne spreglejte…

Perš, Luka Perš: Novinar, ki je z Golobovo finančno afero zatresel balkanske medije

Perš, Luka Perš: Novinar, ki je z Golobovo finančno afero zatresel balkanske medije. Golobova finančna afera je postala mednarodno prepoznavna, že pred lanskimi parlamentarnimi volitvami, ko so njej pisali tudi srbski mediji. Slednji so razkrili, da je kosovski veleposlanik na Hrvaškem z računa črnogorskega podjetja dvignil 500 tisoč evrov in jih predal Golobu… več tukaj.

By A.K.

One thought on “Bojan Požar za Kosovo online o Golobu in Gen-I”

Komentar: