Za boljši spanec in manj stresa pijte čaj iz svete bazilike

Osemtedenska raziskava s 100 ljudmi je pokazala, da izvleček svete bazilike izboljša tako spanec kot raven stresa. Ljudje ne morejo spati iz več razlogov, nemalokrat imajo težave tudi tisti, ki sicer dobro spijo. Zdravstvena trenerka in nutricionistka Arina Kuzmina je pred spanjem priporočila pitje čaja iz svete bazilike.

Sveta bazilika, znana tudi kot tulsi ali ocimum tenuiflorum, je rastlina, ki izvira iz Indije. Kupiti jo je mogoče kot čaj, dodatke v obliki kapsul in ekstrakt v prahu.

Kuzmina pojasnjuje: “Pred spanjem popijte čaj iz svete bazilike. Sveta bazilika, znana tudi kot tulsi, je priljubljen adaptogen, ki se uporablja za lajšanje ravni stresa, izboljšanje sprostitve in izboljšanje kakovosti spanja.

Ta rastlina z indijskim poreklom vam pomaga k občutku umirjenosti in manjši tesnobi, zato se lažje umirimo in zaspimo. Pred spanjem poskusite popiti skodelico tega čaja, da boste skrbi, ki so se nabrale čez dan lažje pustili za sabo.

V okviru raziskave je 100 prostovoljcev, starih od 18 do 65 let, prejelo 125 mg svete bazilike ali placeba prejelo dvakrat na dan. Na vprašalniku, ki so ga izpolnili so jih vprašali o stopnji stresa in razpoloženju.

Kakovost spanja je bila ocenjena tudi z merilnikom spanja na zapestju. Spremembe stresa so bile preučene z merjenjem kortizola v laseh in odzivov na stres z uporabo maastrichtskega testa akutnega stresa (MAST).

V primerjavi s placebom so tisti, ki so jemali dodatek svete bazilike, opazili večje izboljšave na lestvici zaznanega stresa in lestvici atenske nespečnosti.

V osmem tednu so bile nižje tudi koncentracije kortizola v laseh.

Dodatek ocimum tenuiflorum povezan s puferskimi odzivi na stres po izpostavljenosti MAST, kar je razvidno iz bistveno nižjih koncentracij kortizola v slini, amilaze v slini, sistoličnega in diastoličnega krvnega tlaka ter subjektivnih ocen stresa, navaja rezultat študije.

Dodatek Ocimum tenuiflorum so dobro prenašali, poročil o večjih neželenih učinkih ni bilo.

Rezultati tega preskušanja kažejo, da lahko osemtedensko uživanje dodatkov z izvlečkom ocimuma tenuifloruma zmanjša objektivne in subjektivne meritve stresa ter izboljša subjektivne meritve kakovosti spanja.

Vendar bodo za utemeljitev ugotovitev, povezanih s spanjem, potrebne nadaljnje raziskave z uporabo zlatih standardnih objektivnih meril spanja

Drugi način za izboljšanje spanja je: Ne jejte tri do štiri ure pred spanjem.

vir

Ne spreglejte…

Muškatni orešček, začimba, ki spodbuja prebavo in lajša zgago

Muškatni orešček je začimba, ki jo v Aziji in na Bližnjem vzhodu uporabljajo že od antičnih časov. Sčasoma se je udomačil tudi pri nas in je ena najbolj priljubljenih prazničnih začimb. Prilega se tako slanim kot sladkim jedem, poleg arome pa se vse pogosteje uporablja tudi zaradi svojih koristi za zdravje… več tukaj.

By A.K.

Komentar: