Bolniška odsotnost zaradi nege otrok se povečuje, prihajajo nove smernice

Bolniška odsotnost delavcev zaradi nege otrok se v Sloveniji povečuje, kar postavlja dodatno breme na zdravstveno blagajno. V primerjavi s preteklimi leti se je lani bolniška odsotnost delavcev podvojila, trend pa se nadaljuje tudi letos. Zato so pediatri sprejeli nove strokovne smernice o tem, kdaj naj otrok ostane doma.

Povečanje odsotnosti od dela zaradi nege bolnih otrok morda izhaja iz bojazni pred okužbo s koronavirusom, ki jo je treba obravnavati resno, vendar pa ni vsaka nalezljiva bolezen razlog, da otrok ostane doma, sporočajo iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Zato so pediatri pozvani k pripravi novih smernic.

“Smernice niso bile narejene z namenom, da mora bolan otrok v vrtec, ampak ker smo tudi v praksi opažali, da je veliko nejasnosti,” je pojasnil pediater Denis Baš. Dodal je, da zgolj malo kašljanje ali smrkanje otroka ne pomeni, da mora ostati doma. “V jesensko-zimskem času praktično ni otroka, ki ne bi imel izcedka iz nosu ali pokašljal. Tudi zdrav otrok večkrat na dan pokašlja, tako da vsak tak otrok ne sme ostati doma,” je poudaril Baš.

Predsednica Združenja vrtcev Romana Epih je zanikala, da bi vrtci zavračali otroke zaradi smrkanja. “Ne poznam primera, da bi otroka zavrnili, ker malo smrka ali enkrat zakašlja,” je dejala Epih. Dodala je, da je dovolj, da starši pošljejo elektronsko sporočilo ali pokličejo, in bolniška je odprta. “Ne vem, ali je treba še kje drugje pogledati, zakaj je toliko bolniških,” je dodala.

Izdatki za nego otroka so leta 2019 znašali skoraj 37 milijonov evrov, lani pa več kot 63 milijonov. V prvi polovici letošnjega leta so izdatki že presegli 32 milijonov evrov. Slovenija se uvršča med države z največ bolniške odsotnosti na zaposlenega v Evropski uniji. Ureditev tega področja je tudi eden od ciljev zdravstvene reforme.

vir Foto: Pexels Portal24