Bomo dobili nov državni praznik, Dan znanosti?

ByAna Koren

21. oktobra, 2023
Foto: Portal24

Bomo dobili nov državni praznik, Dan znanosti?

Vlada je predlagala uvedbo novega državnega praznika, dneva znanosti, ki bi ga obeleževali 10. novembra. Kljub temu da praznik ne bi bil dela prost dan, bi s tem dejanjem izkazali spoštovanje znanstvenim dosežkom in prepoznali njihov pomembni vpliv na družbo.

Pobudo za razglasitev novega praznika so na vlado naslovili prestižne institucije, med njimi Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Rektorska konferenca Republike Slovenije in Inženirska akademija Slovenije. Poudarjajo, da so znanje in znanstveni dosežki ključnega pomena za napredek Slovenije, vendar se njihova vrednost v širši družbi pogosto spregleda. “Slovenski raziskovalci dosegajo rezultate, ki so odmevni na globalni ravni in prispevajo k promociji Slovenije v svetu, vendar so njihovi uspehi pogosto bolj cenjeni v tujini kot doma,” so poudarili na vladi.

10. november ni bil izbran naključno. Datum označuje obletnico smrti Žige Zoisa, mecena slovenske znanosti. Poleg tega je Unesco 10. november razglasil za svetovni dan znanosti za mir in razvoj. Na dan znanosti bi se podeljevale tudi najprestižnejše državne nagrade v znanosti, med njimi Zoisove in Puhove nagrade in priznanja.

Z uvedbo tega praznika vlada upa, da bo znanost pridobila večjo prepoznavnost in spoštovanje med Slovenci. Kljub temu da praznik ne bo dela prost dan. Vlada namreč meni, da bi to povzročilo dodatno breme za delodajalce, število dela prostih dni pa bi ostalo primerljivo z drugimi državami Evropske unije.

vir

Foto: Portal24