Bonton in neustrezna vprašanja: Izogibajte se teh 8 vprašanj

V času druženja in pogovorov z drugimi se pogosto znajdemo v položaju, kjer postavljamo vprašanja, ki se na prvi pogled zdijo nedolžna. Kljub temu lahko pri sogovorniku povzročijo neprijetne občutke ali jih celo prizadenejo. Da bi preprečili morebitne nelagodne situacije, strokovnjaki za bonton svetujejo, da se izogibamo nekaterim vprašanjem.

Kdaj se poročiš?

Pogosto je težko razumeti, zakaj nekdo še ni poročen ali pa zakaj nima partnerja. Toda kot poudarja Jules Hirst, soustanovitelj Etiquette Consulting, je to vprašanje invazivno. “Posameznik ali par si zasluži zasebnost glede svojega odnosa,” pravi Hirst. “S tem vprašanjem se v resnici vtikamo na njihovo osebno ozemlje.”

Kdaj bosta imela otroke?

Ne glede na radovednost, ki morda stoji za tem vprašanjem, se lahko z njim hitro stopimo na občutljivo področje. Nekateri pari se soočajo s težavami s plodnostjo, nekateri so doživeli izgube, drugi pa se morda preprosto niso odločili za otroka. V vsakem primeru to vprašanje ni primerno za lahkotno druženje.

Zakaj si še samski?

V sodobni družbi se lahko samsko življenje pogosto dojema kot simbol neuspeha. “Mnogi ljudje zavestno izbirajo samsko življenje, ker je iskanje partnerja lahko zahtevno ali pa preprosto uživajo v svoji neodvisnosti,” opozarja Hirst.

Koliko je stalo?

Čeprav morda želimo vedeti več o ceni nekega izdelka iz čiste radovednosti ali občudovanja, lahko s tem vprašanjem povzročimo nelagodje. Denar je pogosto tabu tema, še posebej med znanci ali v uradnem okolju.

Koliko zaslužite?

Tudi pri zaslužkih je treba paziti. “Vsakdo ima pravico do zasebnosti glede svojih financ,” pravi Jodi RR Smith, ustanoviteljica podjetja Mannersmith Etiquette Consulting. “Čeprav morda želimo izvedeti več o nečem, kar nas zanima, to še ne pomeni, da je to primerno vprašanje.”

Koliko si star?

Kljub temu, da starost v sodobni družbi ne bi smela biti problematična, so nekateri glede tega zelo občutljivi. Namesto tega lahko poskušamo postaviti drugačna vprašanja, ki ne osredotočajo neposredno na številko.

Ste bolni?

Skrb za zdravje in dobro počutje drugih je pomembna, vendar je treba biti previden. Ljudje se morda ne počutijo udobno, ko morajo govoriti o svojih zdravstvenih težavah ali o tem, kako izgledajo.

Bi radi pijačo?

Alkohol je lahko občutljiva tema. Nekateri se mu izogibajo zaradi zdravstvenih težav, osebnih razlogov ali pa preprosto zato, ker jim ni všeč.

Zaključek? Pogovor je umetnost. Da bi preprečili nepotrebne zaplete, je včasih bolje dvakrat premisliti, preden zastavimo določena vprašanja. “Ključ je v empatiji in razumevanju,” pravi Smith. “Vsak od nas ima svojo zgodbo, in z malo več občutljivosti lahko pomagamo ustvariti prijetno okolje za vse.”

vir Foto: Freepik Portal24