Boomerji – kaj lahko storijo za zdravje svojih možganov

Foto: Freepik

Boomerji – kaj lahko storijo za zdravje svojih možganov

Leta 2024, ko zadnji člani generacije baby boom (boomerji) dosegajo mejnik petdesetih let, mnogi med njimi verjamejo v misel, da so 50 nova 40. Ta pogled je še bolj poudarjen ob upoštevanju pričakovane življenjske dobe, ki sedaj znaša 78,7 leta. Slednje pomeni, da je za te posameznike ključnega pomena vključevanje zdravih navad za ohranitev umske sposobnosti v poznejših letih življenja.

Kampanja Beautiful Minds: Finding Your Lifelong Potential, ki je rezultat sodelovanja med Nacionalnim centrom za kreativno staranje (NCCA) in življenjsko znamko DHA, izpostavlja štiri ključne dejavnike življenjskega sloga, imenovane “štiri dimenzije zdravja možganov”. Med dejavniki najdemo dieto in prehrano, fizično zdravje, duševno zdravje in socialno blaginja, ki skupaj lahko bistveno izboljšajo zdravje možganov skozi celotno življenje.

Dr. Michael Roizen, soustanovitelj Real Age Inc., avtor in svetovalec kampanje, poudarja, da je ohranjanje zdravih možganov lažje, kot se zdi. “Vsakodnevne aktivnosti, kot so vzdrževanje primerne diete, bogate z DHA omega-3, vitaminom E, luteinom, in redna fizična, duševna ter socialna aktivnost, so odlični načini za ohranjanje zdravja možganov in kognicije na dolgi rok,” pravi Roizen.

Ameriški indeks zdravja možganov iz leta 2014 ponuja vpogled v to, kako dobro Američani živijo v skladu s temi štirimi razsežnostmi, in razkriva, kje so potrebne dodatne aktivnosti za izboljšanje zdravja možganov.

Ključna hranila za zdravje možganov

Zadnje študije kažejo na tri ključna hranila – DHA omega-3, vitamin E in lutein – kot pomembne dejavnike za zmanjšanje tveganja kognitivnega upada. DHA omega-3 se nahaja v mastnih ribah in je ključnega pomena za ohranjanje zdravja možganov, a večina ljudi z zahodnjaško prehrano ne zaužije dovolj te pomembne maščobne kisline. Vitamin E, ki ga najdemo v mleku, maslu, jajcih in drugih živilih, in lutein. Slednji je znan po svojih koristih za zdravje oči, sta prav tako ključna za ohranjanje možganske funkcije.

Fizično aktiven um… več na Senior24.

Portal24; Foto: Freepik