Borell: Španija, Irska in druge države EU bi lahko Palestino priznale 21. maja

Borrell [Foto: Wikimedia/EU Parlament]

Borell: Španija, Irska in druge države EU bi lahko Palestino priznale 21. maja

Visoki predstavnik EU za zunanje zadeve Josep Borrell je potrdil, da bi Španija, Irska in peščica drugih držav članic Evropske unije lahko državo Palestino uradno priznale že 21. maja. Borell je v četrtkovem intervjuju za španski nacionalni radio RNE komentiral poročanja irskih medijev o možnem priznanju, dejal je, da mu je ta datum omenil španski zunanji minister José Manuel Albares. Borrell in Albares sta se sestala v Madridu, in sicer ob praznovanju dneva Evrope, nakar je slednje informacije delil z javnostjo. Irski diplomatski viri so za Euronews potrdili, da skupina evropskih držav obravnava maj kot mesec za priznanje Palestinske države, s 21. majem kot možnim, a ne dokončnim datumom.

Borrell je izpostavil, da bi se datum lahko prilagodil, da bi omogočil usklajeno priznanje s tretjimi državami, kot je Norveška. Med državami, ki bi se lahko pridružile temu priznanju, je omenil tudi Slovenijo, ki je v četrtek sprejela odlok o priznanju palestinske države. Belgija in Malta bi lahko zgledu sledili kmalu. Malta medtem že podpira to iniciativo od marčevskega vrha Evropskega sveta.

To novico spremlja tudi glasovanje Generalne skupščine ZN, ki bo ta petek odločalo o resoluciji, da bi Palestina postala polnopravna članica Združenih narodov, trenutno pa ima status opazovalke. Sedem držav EU že priznava Palestino po mejah iz leta 1967, ki vključujejo Zahodni breg, Gazo in vzhodni Jeruzalem. Evropska unija kot celota medtem še ni soglasno podprla priznanja palestinske države, kljub podpori rešitvi dveh držav in statusu največje posamezne donatorke pomoči Palestincem. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je izjavil, da bi morale članice EU, ki so pripravljene na tak korak, delovati skupaj za napredek pri izgradnji miru v regiji.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/EU Parlament