Boris Johnson ostaja premier! Boris Johnson ostaja britanski premier, saj si je zagotovil podporo konservativnih poslancev in prestal glasovanje o zaupnici.

Johnsona je glasovanje o zaupnici doletelo zaradi jeze javnosti zaradi zabav, ki si jih je privoščil med COVID-19 lockdownom.  Johnsona je podprlo 211 poslancev, 148 jih je glasovalo proti. Rezultat pomeni, da  Johnson ohranja zaupanje 59 odstotkov svoje parlamentarne stranke. Johnson je številke označil za prepričljivo zmago in dejal, da bi morala stranka zdaj biti bolj enotna.

Zunanja ministrica Liz Truss, ena izmed favoritov , da  nasledi Johnsona, če bi bil odstavljen, je tvitnila: “Vesela sem, da so kolegi podprli predsednika vlade. 100% ga podpiram. Čas je, da nadaljujemo z delom.”

Večina političnih analitikov je sicer napovedala, da bo Johnson zaupnico dobil. Lilah Howson-Smith, nekdanja posebna svetovalka Borisa Johnsona in Therese May, je za Euronews povedala, da “nima prav veliko verodostojnih, jasnih alternativ v smislu tekmecev … kar je za Borisa Johnsona zelo koristno.”

Vir: Euronews

Foto: Reuters