Britanski premier Boris Johnson je bil včeraj znova v Kijevu.

“Veseli me, da v Kijevu spet vidim velikega prijatelja naše države Borisa Johnsona,« je na Telegramu zapisal Zelensky. Boris Johnson je bil v Kijevu že 9. aprila. Takrat je Ukrajino obiskal kot prvi voditelj države G7. Takrat zagotovil močno vojaško podporo Kijevu. Johnsonov urad je izjavil, da je britanski premier Ukrajini ponudil začetek velikega programa usposabljanja ukrajinskih sil. Program bi vsakih 120 dni usposobil do 10.000 vojakov.

“Moj današnji obisk, sredi vojne, je namenjen pošiljanju jasnega in preprostega sporočila prebivalcem Ukrajine: Združeno kraljestvo je z vami in bo z vami, dokler zmaga ne bo dosežena. Zato sem predsedniku Zelenskemu predlagal velik program vojaškega usposabljanja, ki bi lahko spremenil enačbo vojne z izkoriščanjem najmočnejše sile od vseh – odločenosti Ukrajincev, da zmagajo.”

Boris Johnson

“Stalen stik v teh dneh vojne je dokaz, da je britanska podpora Ukrajini trdna in odločna. Imamo skupno vizijo, kako lahko Ukrajina doseže zmago,” je dejal Zelensky

Britanski premier je v Ukrajini zaradi svojega stališča do vojne – v nasprotju z njegovim položajem doma, kjer je bilo njegovo obnašanje predmet kritik, zelo priljubljen. 

Foto: Boris Johnson Twitter