Wall Street je stagniral, osredotočil se je na dobičke podjetij

Borzni indeksi na Wall Streetu so ostali skoraj nespremenjeni. Poslovni rezultati podjetij namreč niso spodbudni, čeprav je večina dosegla višje dobičke od pričakovanih.

Dow Jones se je zvišal za 0,03 odstotka, na 33.743 točk.

S&P 500 je zdrsnil za 0,02 odstotka, na 4016 točk.

Indeks Nasdaq je zdrsnil za 0,18 odstotka, na 11.313 točk.

Indeksi so večino dneva preživeli v negativnem območju, šele proti koncu trgovanja so zmanjšali izgubo. Dow Jones je celo pokukal v pozitivno območje.

Previdnost vlagateljev je posledica ne preveč impresivnih poslovnih rezultatov podjetij, ki so pod pritiskom visoke inflacije in upočasnjene gospodarske rasti.

67 odstotkov podjetij je zabeležilo višji dobiček od pričakovanega

Poročila je doslej objavilo 95 podjetij iz indeksa S&P 500, od tega jih je 67 odstotkov zabeležilo višje dobičke od pričakovanih.

Analitiki v raziskavi Reuters medtem ocenjujejo, da so dobički podjetij iz indeksa S&P 500 v četrtem četrtletju lani upadli za tri odstotke v primerjavi z enakim obdobjem leto prej, medtem ko je bil na začetku pričakovan 1,6-odstotni padec dobička leta.

Trg podpira upanje vlagateljev, da bo ameriška centralna banka na februarskem zasedanju zvišala obrestne mere le za 0,25 odstotne točke in ne za 0,50 točke kot na zadnji seji lani.

Poleg tega vlagatelji upajo, da bi lahko bila končna obrestna mera, pri kateri bi FED ustavil cikel zvišanja, nižja od 5 odstotkov, čeprav večina voditeljev FED-a pravi, da bodo morali zvišati obrestne mere nad 5-odstotno raven, da bi zajezili inflacijo.

Tudi na evropskih borzah se je trgovalo previdno.

Londonski indeks FTSE je oslabel za 0,16 odstotka, na 7744 točk.

Fankfurtski DAX je zdrsnil za 0,08 odstotka, na 15.081 točk.

Pariški CAC pa za 0,09 odstotka, na 7043 točk.

Vir Foto: Pexels

By A.K.

Komentar: