Začasnemu odpravniku poslov v Ukrajini Boštjanu Lesjaku se danes izteka mandat in se vrača v Slovenijo, v Kijevu pa bo Slovenijo znova zastopal veleposlanik Tomaž Mencin, ki se bo v ukrajinsko prestolnico vrnil takoj, ko bo urejeno ustrezno varovanje. Mencin se je po začetku ruske invazije v Ukrajini umaknil na Poljsko.

Veleposlanik Mencin, ki je pristojen za Ukrajino, se bo v Kijev vrnil “v čim krajšem možnem času”. Oziroma “takoj, ko bo urejeno ustrezno varovanje tako njega kot ekipe, ki ga bo spremljala”, so zapisali v sporočilu ministrstva. Mencin se je po začetku ruske invazije v Ukrajini konec februarja z osebjem umaknil iz Kijeva. Delo je nadaljeval iz mesta Rzeszow ob poljsko-ukrajinski meji, od koder so v začetnem obdobju delovali tudi mnogi drugi veleposlaniki, akreditirani v Ukrajini.

27. marca je kot začasni odpravnik poslov delo v Kijevu začel podpolkovnik Boštjan Lesjak. Pred tem zaposlen v Slovenski vojski. Vrnitev diplomatskega predstavnika v Kijev je kmalu po vrnitvi z obiska v Ukrajini, ki ga je obiskal skupaj s premierjema Poljske in Češke sredi marca, napovedal predsednik vlade Janez Janša. Boštjan Lesjak se zdaj vrača v službo domovine, v Slovensko vojsko.

V Kijev je, po vrnitvi Lesjaka svoje veleposlanike vrnilo več evropskih in drugih zahodnih držav, med njimi Avstrija, Italija, Nizozemska, Litva, Turčija, Velika Britanija in ZDA. Predstavnika v ukrajinski prestolnici ima od začetka aprila znova tudi EU.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: Boštjan Lesjak Twitter

By A.K.

Komentar: