Boštjan M.Turk: Slovenija na urgenci, zdravnikov zanjo nikjer

ByA.K.

5. decembra, 2022
Boštjan M. Turk (Foto: zajem zaslona)

Boštjan M. Turk: Slovenija na urgenci, zdravnikov zanjo nikjer

Slovenija na urgenci, zdravnikov zanjo nikjer… Nikoli v tridesetih letih slovenske samostojnosti se nismo znašli v položaju, v katerem bi o naši usodi odločali ljudje, ki so manj kompetentni od slehernika z ulice …

“Anžeta Logarja poznam in ga cenim in zato utemeljeno lahko rečem, da njegovo mesto ni več znotraj prve opozicijske stranke.”

Slovenija še nikoli ni bila dlje od svoje prihodnosti kot v teh dneh. Zdi se, da sedanja vlada ne deluje po premisleku, kaj je dobro za državljane, temveč po nekih iracionalnih silnicah, ki jih nihče ne razume.

Primer za to je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki je postavil nekaj nestandardnih rekordov v zgodovini slovenskega političnega negativizma.

Človek ne more razumeti, kako so lahko nekoga, pri katerem kolerična plat prevladuje nad vsakršno drugo, vzeli za ministra za zdravje. V Ljubljani tisoče ljudi ostaja brez osebnega zdravnika, ker minister za zdravje ni sposoben urediti vprašanja osebnih zdravnikov. A mi se sprašujemo, ali so osebni zdravniki sploh potrebni, kajti nekaj desetletij življenja nas živečih jih nismo poznali. Največja obremenitev Slovenije je poleg drugih vprašanj poseganje nekdanje partijske nomenklature v segmente javnega zdravstva. Namesto da bi se omogočila prevlada zasebnemu segmentu, ki je v svetu najbolj učinkovit, se izvaja pritisk na koncesije in koncesionarje, ki ob odsotnosti osebnih zdravnikov v osrednji slovenski regiji postajajo edini nosilci zdravstvene dejavnosti. Nikoli prej nismo bili soočeni z dejstvom, da ljudje, ki ne morejo do osebnega zdravnika, hodijo na osrednje slovensko urgenco in tam po pričevanjih v medijih čakajo tudi do osemnajst ur.

A to ni edini fiasko, ki ga beleži Golobova vlada. Pariški Le Figaro je na dan, ko nastajajo te vrstice. posredoval podatek o tem, da je inflacija v Franciji šestodstotna. V Sloveniji je po uradnih podatkih enajstodstotna, po neuradnih podatkih pa je še višja.

Tragično vprašanje, ki se pri tem zastavlja vsakemu, ki realno gleda na situacijo v državi, je, kako je to mogoče. Kako je mogoče, da so volivci 24. aprila izvolili takšno oblast in da so v vseh ponovljenih volitvah, h katerim prištevamo tudi referendume, glasovali za njeno ohranitev. To je možno zgolj s stališča enega samega premisleka, namreč, da Slovenci po tridesetih letih državnosti nikoli niso dojeli, kaj je to politika in kaj je to država… več na Požareport.

* (Dr. Boštjan M. Turk je doktor pariške Sorbonne, profesor na Univerzi v Ljubljani, član Evropske akademije znanosti in umetnosti ter redni komentator televizijskih oddaj Ura moči in Faktor)

Foto: Zajem zaslona